Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Bratislavskom kraji sa začala chrípková sezóna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V 40. týždni kalendárneho roka bolo v Bratislavskom kraji celkovo 85 pacientov s chrípkou a chrípke podobným ochorením, čo je v prepočte 103,8 chorého na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov.

Bratislava 5. októbra (TASR) - V Bratislavskom kraji sa začala chrípková sezóna, najviac chrípkových a chrípke podobných ochorení bolo za uplynulý týždeň v okresoch Pezinok a Bratislava III. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Katarína Nosálová.

V 40. týždni kalendárneho roka bolo v Bratislavskom kraji podľa jej slov celkovo 85 pacientov s chrípkou a chrípke podobným ochorením (CHPO), čo je v prepočte 103,8 chorého na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. V týždni predtým to bolo 28,8 chorého na 100.000 osôb. "Najvyššia chorobnosť bola zistená v okrese Pezinok a Bratislava III. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola vo vekovej skupine 15- až 19-ročných," doplnila.

Celokrajská chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) predstavovala podľa slov Nosálovej v Bratislavskom kraji celkovo 1350 ochorení, v prepočte 1648,3 chorého na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Doplnila, že najvyššia chorobnosť na ARO bola v okresoch Bratislava III a Senec, najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do piatich rokov.

"Výskyt ARO a chrípky bol sporadický a komplikácie boli hlásené v 22 prípadoch z celkového počtu ochorení," zdôraznila hovorkyňa s tým, že treba myslieť na posilnenie imunity počas chrípkovej sezóny dopĺňaním vitamínov, pravidelným pohybom a dôkladným umývaním rúk.