Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Banskobystrickom kraji evidujú takmer 100 prípadov chrípky

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Zvolen, Lučenec, Žarnovica, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota a Banská Bystrica.

Banská Bystrica 18. júna (TASR) - Lekári v Banskobystrickom kraji aj napriek dlhodobo teplému počasiu, evidujú v tomto ročnom období viacero prípadov chrípky a akútnych respiračných ochorení (ARO). Tento týždeň nahlásili na banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) 91 prípadov chrípky a 2646 ochorení na ARO.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, oproti predchádzajúcemu týždňu klesol výskyt ARO len o necelé tri percentá, výskyt chrípky, ktorých počty uplynulý týždeň stúpli až na dvojnásobok, tento týždeň klesli o 45 percent.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Zvolen, Lučenec, Žarnovica, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota a Banská Bystrica. Chrípka a jej podobné ochorenia sú hlásené hlavne v okresoch Poltár, Lučenec a Žarnovica.

Ako upozorňujú odborníci, aj napriek nie vysokému výskytu, nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.