Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ SR: Z kontaminovanej vaječnej hmoty hotely použili 570 kilogramov

Na archívnej snímke vajíčko holandského pôvodu, ktoré je kontaminované pesticídom Fipronil. Foto: TASR/AP

Dodávateľovi sa vrátilo 90 kilogramov.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Z kontaminovanej vaječnej hmoty, ktorá sa našla v štyroch bratislavských hoteloch, sa spotrebovalo 570 kilových balení. Dodávateľovi sa vrátilo 90 kilogramov. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ján Mikas.

"Úrad verejného zdravotníctva SR naďalej monitoruje situáciu v súvislosti s kontamináciou slepačích vajec a v prípade získania informácie o prípadnom riziku bude okamžite reagovať a prijme opatrenia na ochranu zdravia," povedal Mikas.

Ďalšie dodávky inkriminovaného výrobku podľa jeho slov neboli hlásené. Hlavný hygienik však vyzýva prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby pasterizovanú vaječnú hmotu Eifix Vollei aus Bodenhaltung flüssig - šarža: L 6078-0, nepoužívali. Pokiaľ ju majú na sklade, treba obratom kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej pochádza pasterizovaná vaječná zmes, nájdená v bratislavských hoteloch, z holandských vajec, spracovaná bola v Nemecku a na Slovensko sa dostala prostredníctvom rakúskej firmy. Povolený limit pesticídu bol v zmesi prekročený až päťnásobne. Informáciu dostal prostredníctvom systému rýchleho varovania v stredu (16.8.) Národný kontaktný bod na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa objavili najmenej v 16 európskych štátoch a Hongkongu. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je zdravotné riziko podstatne vyššie.