Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POZOR na nebezpečnú kozmetiku, hygienici upozornili na tieto výrobky

Červená farba na tetovanie Bright Red značky Intenze má prekročený limit pre bárium, ortuť a kadmium. Foto: ÚVZ SR

Ide o farby na tetovanie, výrobok do kúpeľa i na bielenie pokožky.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Chorvátsku, Francúzsku a v Nemecku. Ide o farby na tetovanie, výrobok do kúpeľa i na bielenie pokožky. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Červená farba na tetovanie Bright Red značky Intenze má prekročený limit pre bárium, ortuť a kadmium, Bright Orange – oranžová farba na tetovanie značky Eternal Ink je zdraviu nebezpečná prekročenými hodnotami bária a olova. A napokon v čiernej farbe na tetovanie Black Sabbath značky World Famous tattoo ink bolo pri kontrole zistené prekročenie povoleného množstva pre bárium.

Hygienici ďalej varujú pred výrobkom do kúpeľa Apple & Raspberry bath Mallow, bath soap značky Bomb cosmetics v tvare koláčikov. "Tvar, vzhľad i vôňa výrobku môže spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho zamenia s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," ozrejmil Mikas.

Hygienici ďalej varujú pred výrobkom do kúpeľa Apple & Raspberry bath Mallow, bath soap značky Bomb cosmetics v tvare koláčikov.
Foto: ÚVZ SR


Spotrebitelia si musia dať pozor aj v prípade výrobku na bielenie pokožky Lightening Beauty Lotion značky BSQ/Caro bright+. Výrobok nie je bezpečný z dôvodu vysokého obsahu látky kojic acid (kyselina kojová), ktorá je aplikovaná na veľký povrch pokožky.

Spotrebitelia si musia dať pozor aj v prípade výrobku na bielenie pokožky Lightening Beauty Lotion značky BSQ/Caro bright+
Foto: ÚVZ SR