Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 68.836 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom, najnižšiu v Žilinskom kraji.

Bratislava 12. februára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v šiestom kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 2,5 percenta. Klesla tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 9,7 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 68.836 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom, najnižšiu v Žilinskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2089 osôb, čo predstavuje tri percentá zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v šiestom kalendárnom týždni nahlásili 13.368 ochorení, čo predstavuje 19,4 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V šiestom kalendárnom týždni boli hlásené epidémie na úrovni krajov," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 187 materských škôl, 155 základných škôl a päť stredných škôl.

Úrad v spomínanom týždni zaznamenal 11 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Tiež bolo spracovaných 121 prípadov ochorenia COVID-19.