Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVN v Ružomberku sa snaží dobudovať protónový urýchľovač

Počas nedávnej pracovnej návštevy metropoly dolného Liptova sa o ďalší osud tohto unikátneho zariadenia zaujímal aj premiér Robert Fico.

Ružomberok 27. januára (TASR) – Vedenie ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) vyvíja úsilie na dobudovanie a sprevádzkovanie protónového urýchľovača ruskej výroby. Napriek tomu, že sa jeho skúšobná prevádzka začala oficiálne už takmer pred dvoma rokmi, stále ešte neslúži na efektívnejšiu liečbu onkologických ochorení.

Počas nedávnej pracovnej návštevy metropoly dolného Liptova sa o ďalší osud tohto unikátneho zariadenia zaujímal aj premiér Robert Fico. Vyjadril presvedčenie, že vláda bude aj v spolupráci so súkromným sektorom hľadať riešenie na dotiahnutie tohto projektu do úspešného konca, aby mohol poskytovať účinné služby ťažko chorým pacientom.

"Nateraz môžem potvrdiť, že v uplynulom čase prebehli rokovania s ruskou stranou, ktorá na Slovensko tento synchrotrón dodala. Slovenská strana zrealizovala všetky potrebné kroky k tomu, aby realizácia celého projektu mohla bez problémov pokračovať," uviedol pre TASR hovorca ÚVN Valér Ferko.

Ruská strana však podľa neho musí dodať prístroje, ktoré sú nevyhnutne potrebné na medicínske využitie tohto zariadenia, ale momentálne na to nemá finančné prostriedky."Samozrejme, v našom záujme je, aby tento projekt bol dokončený. Preto sa snažíme hľadať ďalšie alternatívy," dodal hovorca ÚVN.