Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Uplynulý týždeň nahlásili asi 66.000 chorých na respiračné ochorenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný v prípadoch 1556 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (788).

Bratislava 1. marca (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas deviateho týždňa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesol o 19,2 percenta. Lekári celkovo nahlásili 65.898 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Banskobystrickom kraji. Naopak, najmenej chorých bolo v Trnavskom kraji. ARO mali najmä deti do päť rokov. TASR o tom informovali pracovníci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný v prípadoch 1556 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (788). Ochorenia hlásilo 59 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 49 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyšší počet hlásiacich lekárov bol zaznamenaný v Žilinskom, najnižší v Bratislavskom kraji.

Lekári hlásili v deviatom kalendárnom týždni 10.793 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 16,4 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 25,1 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom, najnižšia v Prešovskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli deti do päť rokov.

Hlásených bolo 57 prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 39 materských škôl, 15 základných škôl a tri stredné školy. Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO naďalej pretrváva zákaz návštev v 27 zdravotníckych zariadeniach. Hlásených bolo tiež spolu 17 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI, v siedmich prípadoch pacienti zomreli.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.