Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Týždeň proti rakovine je tentoraz zameraný na ženy

Tlačová konferencia Ligy proti rakovine v rámci Týždňa proti rakovine na tému - Onkologické ochorenie u žien - potreba prevencie. Na snímke Eva Siracká z Ligy proti rakovine. Foto: TASR/Michal Svítok

V piatok 12. októbra sa uskutoční štrnásty ročník Dňa jabĺk vo viacerých mestách Slovenska.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Týždeň proti rakovine (8. až 14. októbra) sa nesie v znamení prevencie a Liga proti rakovine sa v ňom zameriava na ženy. Prostredníctvom informačno-edukačnej kampane "Prevencia u žien - Predíďme chorobe spoločne!" chce upozorniť na neustály nárast najčastejších onkologických ochorení u žien, a to na rakovinu prsníka, krčka maternice i hrubého čreva a konečníka.

Ako zdôraznila dnes na stretnutí s novinármi prezidentka Ligy proti rakovine (LPR) MUDr. Eva Siracká, rakovina sa už vo svete považuje za epidémiu a celý svet by mal proti tomuto ochoreniu bojovať. Ženy predstavujú pre štát obrovský potenciál, treba ich chrániť a štát by si to mal uvedomiť, dodala.

Informačná kampaň počas októbra je zameraná na to, aby sa ženy nebáli ísť k lekárovi, chodili na preventívne prehliadky, aby obyvatelia celkove dbali na prevenciu a včasné odhalenie ochorenia, ktoré je predpokladom úspešnej liečby. O otázkach prevencie, skríningu, včasnej diagnostiky onkologických ochorení i ďalších aktuálnych témach novinárov informovali aj doktorka Chakameh Safaei Diba, vedúca Národného onkologického registra v SR, MUDr. Alena Kállayová, špecialistka pre mamodiagnostiku a skríning, MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie - WHO na Slovensku, MUDr. Oliver Sádovský a ďalší.

Tlačová konferencia Ligy proti rakovine v rámci Týždňa proti rakovine na tému - Onkologické ochorenie u žien - potreba prevencie. Na snímke Chakameh Safaei Diba z Národného onkologického registra.
Foto: TASR/Michal Svítok
Viacerí prítomní odborníci zdôraznili dôležitosť Národného onkologického registra (NOR). Pripomenuli však, že na Slovenku, žiaľ, v dôsledku nekompetentných rozhodnutí dochádza k jeho likvidácii, na rozdiel od väčšiny iných krajín. Ako uviedli, bez NOR nebude možné plánovať prevenciu ani skríningy.

Veria však, že ešte bude o tejto téme diskusia s predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR. Lekári vyzdvihli nevyhnutnosť organizovaného skríningu či už rakoviny krčka maternice, prsníka, alebo ďalších spomínaných ochorení často sa vyskytujúcich u žien.

V rámci Týždňa proti rakovine LPR pripravuje vo viacerých mestách Slovenska prednášky na tému prevencie u žien. Vo vybraných obchodných centrách v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Martine či Košiciach Liga proti rakovine organizuje informačné stánky, kde bude na otázky záujemcov odpovedať lekár.

V piatok 12. októbra sa uskutoční štrnásty ročník Dňa jabĺk vo viacerých mestách Slovenska. Jeho cieľom je prostredníctvom jabĺčka ako symbolu zdravia a zdravej výživy ešte viac priblížiť potrebu a význam prevencie. Dobrovoľníci LPR budú oslovovať ľudí a odovzdávať im zdravé jablká pochádzajúce zo slovenskej úrody, ako aj informačné materiály.