Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svet zdravia prehodnotí ponuku Žiaru na pozemok pod nemocnicu

Ilustračná foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Po prípadnej rekonštrukcii a dostavbe by v nemocnici vznikli moderný urgentný príjem, multiodborové intenzivistické oddelenie, nové operačné sály a pacientske izby.

Žiar nad Hronom 17. októbra (TASR) - Spoločnosť Svet zdravia prehodnotí ponuku mesta Žiar nad Hronom na pozemok vhodný na výstavbu novej nemocnice, o ktorej vo štvrtok informoval primátor Peter Antal. "Veľmi nás mrzí, že doteraz nestala zhoda vo veci generálneho investičného riešenia pre rozvoj nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote. Vnímame preto pozitívne záujem vedenia mesta Žiar nad Hronom o túto tému. Zaslanú ponuku, samozrejme, prehodnotíme," uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Kráľ.

Ponuka žiarskej samosprávy je reakciou na nedoriešenú situáciu v prípade chátrajúceho nemocničného pavilónu, ktorý chcela v minulosti spoločnosť zrekonštruovať. Kráľ priblížil, že Svet zdravia ešte minulý rok predstavil vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nové alternatívy, ktoré investične vysoko prevyšujú pôvodný zámer spred troch rokov. V prípade Žiaru nad Hronom má ísť o rekonštrukciu a dostavbu existujúceho nemocničného pavilónu C.

"Neuvažujeme o využívaní takmer 30 rokov rozostavaného pavilónu B na poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. Absolútne totiž nespĺňa základné štandardy na modernú medicínsku liečbu a komfort pacientov. Jeho prípadná dostavba by bola príliš drahá a výsledok z pohľadu kvality nedostatočný," priblížil.

Ako ďalej uviedol, medicínsky chcú žiarsku nemocnicu naďalej profilovať pre potreby regiónu so zohľadnením budúcich moderných trendov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Nemocnica má mať zachovaný profil akútnej nemocnice regionálneho významu. Po prípadnej rekonštrukcii a dostavbe by v nej vznikli moderný urgentný príjem, multiodborové intenzivistické oddelenie, nové operačné sály a pacientske izby v jedno- a v dvojlôžkovom štandarde.

"Aktuálne s vedením kraja prebiehajú rokovania o podmienkach spolupráce, rozsahu projektu a tiež o budúcom vlastníckom usporiadaní. Naša spoločnosť vníma úprimnú snahu oboch strán o konštruktívnu a dobrú dohodu v prospech pacientov z regiónu. Až rokovania pokročia, budeme pripravení informovať o bližších detailoch," dodal v tejto súvislosti.

Hovorkyňa BBSK Marcela Glevická v tejto súvislosti uviedla, že kraj má pri rokovaniach o budúcom usporiadaní majetkoprávnych vzťahoch so Svetom zdravia dve základné požiadavky. Prvou je to, aby kraj neodvratne nestratil v prospech súkromného investora kontrolu nad budovami a areálmi, ktoré sú na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v regióne nevyhnutné. Druhou je, aby súčasťou takéhoto usporiadania bol záväzok nájomcu, a teda aj poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, o druhoch a rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zároveň uviedla, že kraj vníma posun v rokovaniach a konštruktívny prístup.

Ponuka žiarskej samosprávy je podľa jej slov prekvapujúca. "Návrh pána primátora nás prekvapil, pretože pred jeho tlačovou konferenciou nám ho nepredstavil ani s nami nekomunikoval skôr ako s médiami, budeme k nemu preto schopní zaujať kompetentné stanovisko, až keď sa oboznámime s jeho parametrami," dodala v tejto súvislosti.

Zároveň zdôraznila, že v súčasnosti je stále platné a pre BBSK záväzné uznesenie zastupiteľstva z roku 2016, ktoré nebolo dodnes naplnené, pretože spoločnosť Svet zdravia oznámila, že o odkúpenie pavilónu B za podmienok schválených v tomto uznesení už nemá záujem. "Od tej chvíle so Svetom zdravia aktívne rokujeme a robíme všetko pre to, aby sme našli nové riešenie, ktoré umožní výstavbu moderného nového pavilónu a zaručí zdravotnú starostlivosť v potrebnom rozsahu," dodala Glevická.