Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Šéfke zdravotníctva sú sympatickejšie európske systémy

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Zuzane Zvolenskej sa viac pozdávajú európske zdravotnícke systémy pred angloamerickými, keďže sa orientujú na istoty.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) chce dať zdravotníctvu víziu aspoň na desať rokov.

Koncepciu má formovať samostatný orgán - kolégium ministra, ktorého štatút chce predstaviť v lete. "Minister by tam mal byť len prizývaný, aby kolégium nebolo pod tým tlakom, že kto práve v tejto chvíli je ministrom, ale bolo vysoko odborným orgánom," skonštatovala v rozhovore pre TASR s tým, že netvrdí, že sa aj na všetkom dohodnú.

Šéfka rezortu naznačila aj oblasti, ktorými by sa kolégium mohlo zaoberať. Ako poznamenala, na Slovensku sú veľké problémy vo vzdelávaní, nedarí sa zatraktívniť segment primárnej starostlivosti a chýbajú tiež zdravotníci. "Jednotlivé úlohy by si pracovné skupiny aj terminovali, aby mohli pracovať pokojne bez ohľadu na to, kto bude minister, pretože spôsob vykazovania, spôsob poskytovania zdravotnej starostlivosti, vzdelávanie predsa nemôžu byť závislé od toho, aké politické smerovanie štátu je. Toto je apolitická časť," zdôraznila.

"Verím, že každý z ministrov nastupoval s tým, že svoju predstavu a víziu má. Bohužiaľ, táto funkcia, a to nielen ministra zdravotníctva, je spájaná s politikou, tak sa potom venuje veľmi veľa času rôznym zmenám. Problém je v tom, že keby sme mali vytýčený jednotný cieľ a odchyľovali sa len v spôsobe jeho aplikácie, tak by sme išli aspoň trochu dopredu," povedala Zvolenská. Poznamenala, že za posledné roky bola však v zdravotníctve tendencia obracať všetko naopak.

"Stále sa boríme s tou základnou otázkou, trh-netrh, centralizačný zásah-necentralizačný zásah a výsledkom toho sú potom také situácie ako teraz, keď raz niekto centralizačne zasiahne, nezasiahne, nemáme to ujasnené ako systém," poukázala ministerka. Spomedzi zdravotníckych systémov sú jej sympatickejšie tie európske pred angloamerickými, keďže sa orientujú na istoty.

"Mne je sympatický aj ten náš, pretože mne sa naozaj páči prístup orientovaný silno na pacienta. Je pravda, že je tam potom výhrada nejakej ekonomickej benefitovosti a podobne, ale ja si myslím, že náš systém, pokiaľ tie jednotlivé nedostatky odstránime, nie je zle orientovaný."

Priblížila, že po príchode na ministerstvo a oboznámení sa so situáciou ju prekvapili napäté vzťahy medzi jednotlivými zdravotníkmi. "V tejto chvíli je obrovský rozpor medzi jednotlivými skupinami zdravotníkov a toto je nové. Ja som to vnímala z hľadiska legislatívy, prostredia vo svojom bývalom pôsobení, ale teraz, keď som sa dostala medzi tých ľudí, bola som naozaj prekvapená veľkou silou tých emócii, ktoré vládnu medzi jednotlivými skupinami. To ma veľmi nemilo prekvapilo, musím povedať, že som z toho trochu až v šoku." Pripomenula, že v minulosti sa väčšinou v zdravotníctve bojovalo spoločne napríklad za viac zdrojov.

V zdravotníctve sa podľa Zvolenskej teraz prejavujú následky "revolučnej" premeny v podobe nedôvery zo strany či už pacientov alebo lekárov. "Najviac sa boríme s tým obnoviť tú komunikáciu, všetci hovoria, čo na základe dialógu vyriešite, nič nevyriešime, pokiaľ si navzájom nebudeme veriť, že to vyriešiť chceme a to myslím úplne úprimne, že tá komunikácia musí byť teraz najmä o tom, aby sme znova začali veriť v to, že keď niekto dáva návrhy, dáva ich v dobrej viere a že prijme k nim aj nejaké odborné stanovisko, prípadne kritiku tak, aby výsledok bol dobrý," uzavrela.