Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí lekári si pripomínajú 21 rokov od prvej transplantácie srdca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Transplantácia srdca je štandardnou liečebnou metódou inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa na celom svete neustále zvyšuje.

Bratislava 20. marca (TASR) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave si pripomína 21. výročie založenia programu transplantácie srdca na Slovensku a prvej úspešnej transplantácie srdca v samostatnej Slovenskej republike. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil profesor Juraj Fabián. Chirurgický tím pod vedením profesora Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998 prvý raz transplantoval srdce 58-ročnému Štefanovi Petríkovi z Jura nad Hronom. S transplantovaným srdcom žil 9,5 roka, pričom nezomrel na srdcové ochorenie.

Transplantácia srdca je štandardnou liečebnou metódou inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa na celom svete neustále zvyšuje.

V súčasnosti už má NÚSCH za sebou 325 úspešných transplantácií srdca u 313 dospelých pacientov a 12 detí. K 31. decembru 2018 bolo na čakacej listine na transplantáciu 47 pacientov.

"Rozsah skúseností aj výsledky programu transplantácie srdca v NÚSCH sú porovnateľné s najvyspelejšími pracoviskami v Európe," hovorí primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Eva Goncalvesová. Počet transplantácií srdca podľa nej na Slovensku stagnuje na približne 20 ročne, čo zďaleka nezodpovedá počtu čakateľov. "Hlavným dôvodom je nedostatok darcov. Každý úspešný transplantačný program závisí od identifikácie potenciálneho darcu," uviedla Goncalvesová. Počas roka 2018 bolo ohlásených 33 potenciálnych darcov srdca.

V rámci realizácie transplantačného programu úzko spolupracujú klinika kardiochirurgie, oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ďalšie pracoviská NÚSCH a iné zdravotnícke zariadenia. Národný ústav srdcových chorôb je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie srdca.

Historicky prvú transplantáciu srdca na svete uskutočnil Christiaan Neethling Barnard 3. decembra 1967 v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike. Zákroku sa podrobil 55-ročný muž s ťažkým poškodením a zlyhávaním srdcového svalu.