Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovákov trápi čierny kašeľ, hoci sa proti nemu treba povinne očkovať

Vakcína Foto: TASR/AP

Ochorenie sa prejavuje záchvatmi kašľa, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Slovákov stále trápi čierny kašeľ, hoci je očkovanie proti nemu povinné. Minulý rok hlásili lekári 289 takýchto ochorení, tento rok ide zatiaľ o 110 prípadov. V porovnaní s ostanými rokmi však ide o výrazný pokles chorobnosti, uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Choroba netrápi iba deti v nižších vekových kategóriách, týka sa aj adolescentov a dospelých. „Táto situácia sa netýka iba Slovenska, ale aj ostatných krajín Európy, USA a Kanady, naša krajina preto v roku 2010 zaviedla preočkovanie detí proti čiernemu kašľu vo veku 13 rokov,“ povedala pre TASR Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. Lekári zaznamenali najvyšší počet tohto ochorenia práve v roku 2010 (1379 prípadov), dôvodom má bola absencia pravidelného preočkovania.

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinné od roku 1958. Ochorenie môže byť smrteľné. V súčasnosti lekári očkujú dojčatá proti čiernemu kašľu v kombinácii s očkovacími látkami proti iným ochoreniam. „Celoslovenská zaočkovanosť detí proti čiernemu kašľu dosiahla v základnom očkovaní v roku 2014 tromi dávkami hexavalentnej vakcíny 96,4 percenta,“ uviedla Kaššová. Preočkovanosť v šiestom roku života (ročník 2009) tetravalentnou vakcínou dosiahla 96,9 percenta, preočkovanosť v 13. roku života (ročník 2001) tetravalentnou vakcínou 97,7 percenta.

Ochorenie sa prejavuje záchvatmi kašľa, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci. V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú. Môže ich sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.

V prevencii ochorenia je vhodné okrem očkovania vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami či preľudneným nevetraným priestorom. Tiež si treba často umývať ruky. Chorí by mali používať jednorazové vreckovky, ktoré po použití zahodia.