Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry protestovali pred budovou Ústavného súdu SR

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky protestovali v Košiciach na Hlavnej ulici pred Ústavným súdom SR v Košiciach 10. októbra 2012. Foto: TASR/Milan Kapusta

Sestry vyjadrili nespokojnosť s pozastavením účinnosti zákona o mzdách sestier, ktorý upravoval ich mzdy.

Košice 10. októbra (TASR) – Približne dve stovky zdravotných sestier z celého Slovenska sa dnes popoludní zišli pred budovou Ústavného súdu (ÚS) SR, aby tak vyjadrili nespokojnosť s pozastavením účinnosti zákona o mzdách sestier, ktorý upravoval ich mzdy.

Ako uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a asistentiek Mária Lévyová, cieľom dnešného zhromaždenia bolo najmä vysvetľovať. „Nechceme robiť žiaden nátlak na ÚS, nechceme ovplyvňovať jeho rozhodnutie. Žiadame len, aby čo najskôr, podľa možnosti do konca roka, rozhodol o zákone o mzdách sestier,“ povedala.

Doplnila, že pri presadzovaní svojich požiadaviek zdravotné sestry využili petičné právo. „Bola to jedna z najväčších petícií na Slovensku. A ani politici nespochybnili tieto naše požiadavky,“ doplnila Lévyová.

Zhromaždenie sestier sa nieslo v pokojnej, ale hlučnej atmosfére. Opäť zazneli heslá ako V jednote je sila!, či Dokedy ešte! „Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, aj predsedníčka ÚS Ivetta Macejková sú ženy a matky. V prvom rade sú to ale chladnokrvné profesionálky,“ vyhlásila Lévyová.

Sestry dnes protestovali v bielych tričkách, ako symbol toho, že sestry chcú naďalej poskytovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, slúžiť verejnosti a predovšetkým vykonávať svoju prácu na Slovensku.



ÚS SR prijal návrh zastupujúceho generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého na preskúmanie ústavnosti zákona o mzdách sestier, ktorý reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory a následne pozastavil jeho účinnosť. Sestry už preto prišli v júli v čiernych tričkách protestovať pred parlament. Asociácia nemocníc Slovenska v súčasnosti uvažuje aj o možnosti podania podnetu na zákon, ktorý upravil mzdy lekárom.

„ÚS SR rešpektuje legitímne právo zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktoré si uplatňujú tým, že verejným zhromaždením dávajú najavo svoju nespokojnosť. Aj keď je zhromaždenie kultivované, žiadny protest, ani žiadne zhromaždenie nemá vplyv a nebude mať vpylv na rozhodovaciu činnosť sudcov ÚS, pretože tí rozhodujú slobodne a nezávisle,“ komentovala dnešné zhromaždenie hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.