Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry by po novom mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pôjde napríklad o polohovateľné podložky, plienky či náplasti. Predpisovať ich budú môcť len špecialistky s pokročilou praxou, s vlastným kódom poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zmluvou.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Sestry a pôrodné asistentky by od budúceho roka mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou sa mení aj právna norma o liekoch a pomôckach. "Chceme zjednodušiť systém poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti," povedala štátna tajomníčka rezortu Andrea Kalavská.

Zoznam pomôcok bude podľa jej slov presne definovaný. Pôjde napríklad o polohovateľné podložky, plienky či náplasti. Predpisovať ich budú môcť len sestry-špecialistky s pokročilou praxou, s vlastným kódom poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zmluvou so zdravotnou poisťovňou. "Aby sestry pracujúce v agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti mohli samostatne vyhodnotiť, akú pomôcku pacient potrebuje a mohli ju predpísať," vysvetlila Kalavská.



Ministerstvo si od tohto kroku sľubuje aj efektívnejšie využívanie finančných zdrojov z verejného zdravotného poistenia. "Zachovanie preskripčného obmedzenia nemení doposiaľ platný postup predpisu takejto zdravotníckej pomôcky. K zmene dochádza iba umožnením predpisovania zdravotníckej pomôcky nielen obvodnému lekárovi, ale aj sestre a pôrodnej asistentke, čím dôjde k zníženiu počtu návštev pacienta obvodným lekárom," zdôvodnilo svoj návrh.