Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sesterské odbory odmietli tichú dohodu so Smerom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Jedným z problémov malo byť aj použitie 50 miliónovej rezervy na platy sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) súhlasí s exministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom, že pozastavenie účinnosti zákona o ich mzdách bolo negatívum roka 2012 v zdravotníctve. Odmieta však jeho vyhlásenia o uzatváraní tichej dohody so Smerom-SD. "Pán exminister zavádza verejnosť a rozširuje nepravdivé informácie," reagovala šéfka odborov Iveta Svetlanská.

Sesterské odbory poukázali, že v decembri sa uskutočnilo ich prvé pracovné stretnutie s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. "Prerokovávané požiadavky sa stali začiatkom sociálneho dialógu s ministerstvom a naše odborové združenie v roku 2013 bude trvať na ich doriešení," uviedla Svetlanská.

Jedným z diskutovaných problémov malo byť aj použitie 50 miliónovej rezervy na platy sestier a pôrodných asistentiek. Ministerka mala podľa Svetlanskej informovať o podaní podnetu na Najvyšší kontrolný úrad na uskutočnenie kontroly využitia rezervy. Podotkla, že z vyhlásení Asociácie nemocníc Slovenska je zrejmé, že niektoré manažmenty použili tieto prostriedky na zvýšenie platov všetkých zamestnancov.

Exminister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Ivan Uhliarik (KDH) v hodnotení pre TASR uviedol, že za najväčšie negatívum tohto roka považuje podnet, ktorý viedol k pozastaveniu účinnosti zákona o mzdách sestier. Ako ďalej poukázal, veľmi ho koncom roka prekvapili sestry, ktoré vraj podobne ako učitelia "záhadne" prestali bojovať za svoje oprávnené požiadavky. Obáva sa, že Smer uzavrel alebo uzavrie tichú dohodu s vedením sestier, ktoré tak bude bojovať za požiadavky sestier len formálne.