Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Samosprávne nemocnice by mali nepriaznivú situáciu riešiť oddlžením

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Možnosť zapojiť sa do uvedeného mechanizmu za určitých podmienok budú mať všetky nemocnice pôsobiace na Slovensku bez ohľadu na ich právnu formu či vlastníctvo.

Bratislava 10. januára (TASR) – Samosprávne nemocnice by mali nepriaznivú ekonomickú situáciu riešiť oddlžením. Zároveň by mali podniknúť kroky, ktoré zamedzia ich ďalšiemu zadlžovaniu. Odporúča to ministerstvo zdravotníctva v návrhu, ktorý v stredu schválila vláda SR.

Rezort pripomína, že takéto zdravotnícke zariadenia mali byť oddlžené už pri prechode do zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov, no nebolo to tak, "hoci boli zaťažené množstvom dlhov či nedokončených investícií".

Ministerstvo zdravotníctva však teraz pripomína, že do štvrtého oddlžovania, ktorého prvé kolo by sa malo spustiť v prvom štvrťroku tohto roka, sa môžu zapojiť i samosprávne nemocnice.

"Možnosť zapojiť sa do uvedeného mechanizmu za určitých podmienok budú mať všetky nemocnice pôsobiace na Slovensku bez ohľadu na ich právnu formu či vlastníctvo," píše rezort zdravotníctva v materiáli.

Na oddlženie nemocníc sa použije najviac 585 miliónov eur zo štátnych aktív. Štát plánuje tri etapy oddlžovania. To bude dobrovoľné, najprv sa vyplatia staršie dlhy.

V prvej etape budú uhrádzané pohľadávky veriteľov po splatnosti k 31.12.2016. Dlh v zdravotníctve do tohto dátumu narástol na sumu 647,24 milióna eur. V druhej etape si môžu uplatniť nárok tí, ktorým ministerstvo odsúhlasí ozdravné plány, budú oddlžované pohľadávky po lehote splatnosti ku koncu minulého roka od nula do dvoch rokov. Tretie kolo bude pre nemocnice, ktoré budú podmienky z ozdravného plánu dodržiavať, veriteľom sa oddlžia pohľadávky vzniknuté po prvom januári 2017.

V rámci oddlženia budú nemocnice pristupovať k zmluve, ktorá im zadefinuje povinnosti. Okrem plnenia ozdravného plánu musia takisto vytvoriť dozorné orgány s presne určeným minimálnym štatútom - je to napríklad kontrola obstarávaní a nákupov či možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch. Plnenie ozdravných plánov na obdobie piatich rokov bude kontrolovať ministerstvo zdravotníctva.

Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí Druckerovu koncepciu odmietli, a Sociálnej poisťovni.