Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení znížil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo lekári hlásili 821 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v siedmom kalendárnom týždni tohto roka 131.

Zvolen 20. februára (TASR) - V okrese Zvolen sa v siedmom týždni tohto roka znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 12 percent. Ochorenia hlásilo 46 percent lekárov pre deti a dorast a 50 percent lekárov pre dospelých. O epidemiologickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 821 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v siedmom kalendárnom týždni tohto roka 131. "Je to takmer 16 percent z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 27 osôb, čo predstavuje 3,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly dutín, ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do päť rokov. Výchovno-vzdelávací proces prerušili v troch materských školách v okrese.

V okrese Detva sa v siedmom týždni roka 2024 zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o 58 percent. Ochorenia hlásilo 38 percent lekárov pre dospelých. Celkovo to bolo 317 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobných ochorení bolo v siedmom kalendárnom týždni tohto roka 119. Podľa RÚVZ je to 37,5 percenta z počtu všetkých ARO. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 23 ľudí. Ochorenia komplikovalo 20 prípadov zápalu dutín a tri prípady zápalu pľúc.

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili.