Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri mozgovej príhode je kľúčová včasná liečba

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Napriek tomu, že mozog tvorí iba dve percentá celkovej hmotnosti človeka, na to, aby dokázal bezchybne fungovať, spotrebuje 20 percent kyslíka, zdôrazňujú odborníci.

Bratislava 13. marca (TASR) – Ani mladý vek, ani zdravý životný štýl nedokážu vylúčiť výskyt náhlej cievnej mozgovej príhody, i keď práve tie sa podľa lekárov považujú za najlepšiu prevenciu. Dôležitosť prevencie pripomína aj aktuálny medzinárodný Týždeň mozgu. Pri návrate pacienta do bežného súkromného aj pracovného života sú kľúčové správna a včasná liečba a neurorehabilitácia.

"Prognóza náhlej cievnej mozgovej príhody je priamo úmerná čo najskôr poskytnutej liečbe. Toto ochorenie vzniká akútne, preto je mimoriadne dôležité rozpoznať jeho varovné príznaky," hovorí medicínska riaditeľka Adeli Medical Centra v Piešťanoch Adelaida Fábianová.

U pacientov po cievnej mozgovej príhode sa vyskytujú problémy s rečou a artikuláciou, tŕpnutie alebo znecitlivenie akejkoľvek časti tela, asymetria tváre - napríklad pokles ústneho kútika či očného viečka, problémy s pamäťou, zhoršená rovnováha a koordinácia pohybov, silná bolesť hlavy, problémy s očami a videním.

Napriek tomu, že mozog tvorí iba dve percentá celkovej hmotnosti človeka, na to, aby dokázal bezchybne fungovať, spotrebuje 20 percent kyslíka, zdôrazňujú odborníci. Poškodenie mozgových buniek v dôsledku ich neokysličenia postihuje skoro 80 percent pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou. Vtedy sa hovorí o ischemickej forme, môže sa však vyskytnúť aj hemoragická forma náhlej cievnej mozgovej príhody, pri ktorej z cievy v mozgu vyteká krv.

Čo sa týka prevencie mozgových príhod, vo všeobecnosti by sa mali ľudia v rámci preventívnych opatrení vyvarovať stresu, obmedziť konzumáciu alkoholu, mali by sa stravovať optimálne s vyváženým pomerom potravín, zeleniny a ovocia. "Nemali by zabúdať ani na fyzickú aktivitu, cvičenie v rozsahu aspoň 30 minút denne," upozorňuje Fábianová. V prípade civilizačných a metabolických ochorení, akými sú napríklad vysoký krvný tlak, diabetes či obezita, treba podľa odborníčky pravidelne navštevovať lekára. "V bežnom živote by človek mal mať reálne očakávania k dosiahnutiu vytýčených cieľov. V opačnom prípade je jeho hnacím motorom stres, ktorý je tieňový, ale dôležitý hráč vzniku mnohých ochorení," vysvetľuje Fábianová.

Náhla cievna mozgová príhoda sa štyrikrát častejšie vyskytuje v ľavej mozgovej hemisfére, ktorá je dominantná u všetkých pravákov aj 60 percentách ľavákov. Pri včasnej a správnej intervencii a komplexnom prístupe sa aj pacient po náhlej cievnej mozgovej príhode môže vrátiť do bežného súkromného a pracovného života. Mozog je plastický a s pomocou intenzívnej neurorehabilitácie sa dokáže reorganizovať, vytvárať nové spojenia a siete pre obnovenie jednotlivých funkcií mozgu, motorických aj zmyslových.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v rokoch 2013 až 2017 evidovali na Slovensku spolu 172.089 pacientov po prekonaní cievnej mozgovej príhody. Najmenší výskyt je v Bratislavskom kraji, spolu 8991 pacientov za sledované obdobie, najviac pacientov, naopak, NCZI eviduje v Prešovskom (40.231 pacientov) a v Košickom kraji (39.810 pacientov).