Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Predajcov modrej nezábudky ľudia posielali pred parlament

Dobrovoľníci predávajú umelé kvietky, modré nezábudky počas 9. ročnika Zbierky Dni nezábudiek 10. októbra 2012 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zbierka Dni nezábudiek odštartovala dnes, keď si verejnosť pripomína Svetový deň duševného zdravia, a potrvá do soboty (13. 10.). Liga pre duševné zdravie spustila celoslovenskú informačnú kampaň.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Dobrovoľníkov, ktorí dnes v centre hlavného mesta predávali modré nezábudky, viacerí ľudia posielali zbierať peniaze od poslancov či prezidenta.

Stredoškoláci z bratislavskej Strednej odbornej školy na Farského ul., ktorí dobrovoľné príspevky zbierali v bielych tričkách Ligy za duševné zdravie, povedali, že niektorí ľudia prichádzali prispieť aj bez oslovenia, niektorí však na ich prosbu o príspevok nereagovali a boli arogantní.

Zbierka Dni nezábudiek odštartovala dnes, keď si verejnosť pripomína Svetový deň duševného zdravia, a potrvá do soboty (13. 10.). Liga pre duševné zdravie (LDZ) spustila celoslovenskú informačnú kampaň.

"Týmto mladým ľuďom som povedala, že by sa mali postaviť pred parlament a ministerstvá. Peňazí je málo, každá koruna je dobrá, toto by však mal tiež trošku riešiť štát," povedala pre TASR darkyňa Zora. Domnieva sa, že psychickými chorobami trpí čoraz viac ľudí pre neistotu v zamestnaní, nedostatok financií či zadlženosť. Pani Mária prispela aj preto, že s psychickými poruchami mala skúsenosť i vo vlastnej rodine. "A možno aj preto, že to treba ľuďom pripomínať, lebo to duševné zdravie je akoby na okraji. Všetci sa staráme skôr o telesnú schránku a na to 'duševno' zabúdame," povedala. Myslí si však, že v poslednom období sa aj na Slovensku prelomilo tabu a o duševných problémoch sa hovorí viac.

Na ochranu duševného zdravia dnes popoludní upozornil aj koncert v bratislavskom Auparku. Vystúpili tu Peter Lipa, Beata Dubasová, Berco Balogh, Anka Repková, podujatie moderovala Zuzka Vačková. Premietali sa aj výpovede osobností ako Ivan Bella, Robo Jakab, Marian Miezga, Miro Noga či Jozef Lohyňa. Účastníkom sa prihovorili aj predseda Správnej rady LDZ SR Martin Knut, kňaz Anton Srholec či Paťa Jarjabková. Svoju činnosť tu predstavili aj niektoré členské združenia LDZ.

Témou tohtoročnej kampane je Stop depresii. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia (WFMH) dnes trpí depresiou asi 10 percent svetovej populácie a každý piaty človek zažil túto poruchu na vlastnej koži. WFMH očakáva, že výskyt depresie sa v období hospodárskej krízy zvýši. Podľa informácií Národného centra zdravotníckych informácií zaznamenali vlani psychiatrické ambulancie na Slovensku vyše 1.700.000 návštev, na psychiatrii vyšetrili takmer 400.000 ľudí, viac ako 65.000 pacientom zistili psychiatrickú diagnózu prvýkrát v živote. Ďalších takmer 41.000 ľudí hospitalizovali v psychiatrických zdravotníckych zariadeniach.

Zbierku Ligy pre duševné zdravie môže verejnosť podporiť aj zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 833 vo všetkých sieťach až do 31. 11. 2012. Dobrovoľný príspevok možno poslať do konca tohto roka aj na účty, ktoré záujemcovia nájdu na webe ligy www.dusevnezdravie.sk.