Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred 10 rokmi bol schválený Dohovor OSN o právach osôb s postihnutím

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ide o to, aby sa hendikepovaným poskytla príležitosť čo najväčšmi využívať ľudské práva a zúčastňovať sa v rovnakej miere ako zdraví na živote spoločnosti. Na svete žijú s postihnutím milióny ľudí.

Ženeva 3. decembra (TASR) - Zvyšovať povedomie o výhodách, ktoré môže spoločnosť získať začlenením zdravotne postihnutých ľudí do každej oblasti života - politického, spoločenského, ekonomického i kultúrneho - je jedným z cieľov Medzinárodného dňa postihnutých ľudí. Pripadá na 3. decembra a pripomína sa od roku 1992. Valné zhromaždenie OSN pred desiatimi rokmi, 13. decembra 2006, schválilo Dohovor OSN o právach osôb s postihnutím.

Pri príležitosti tohto medzinárodného dňa ide o to, aby sa hendikepovaným poskytla príležitosť čo najväčšmi využívať ľudské práva a zúčastňovať sa v rovnakej miere ako zdravá populácia na živote spoločnosti. Na svete žijú s rôznym postihnutím milióny ľudí.

Počas 3. decembra sa má najmä zdravá populácia usilovať pochopiť, akým problémom sú vystavení telesne postihnutí. Zdraví ľudia sa aspoň v ten deň majú zamyslieť, aké pozitíva môže priniesť integrácia postihnutých do všetkých oblastí života.

Rok 2008 sa stal významným, pretože 3. mája vstúpil do platnosti Dohovor OSN o právach osôb s postihnutím, ktorý legislatívne zaväzuje členské štáty, aby podporovali a chránili práva postihnutých.

Dohovor OSN o právach osôb s postihnutím bol prijatý na VZ OSN 13. decembra 2006. Vtedajší slovenský prezident Ivan Gašparovič podpísal dohovor 26. septembra 2007.

Začiatkom novej etapy na ceste k plnému uplatňovaniu ľudských práv a slobôd osôb so zdravotným postihnutím na Slovensku sa stal 25. jún 2010. V ten deň pre Slovensko nadobudol účinnosť Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím a jeho Opčný protokol, oba schválené VZ OSN 13. decembra 2006.

Medzinárodný deň hendikepovaných, ktorý niektoré zdroje označujú aj ako Medzinárodný deň zdravotne postihnutých osôb alebo Medzinárodný deň ľudí s postihnutím, vyhlásilo VZ OSN 3. decembra 1992 na záver Desaťročia OSN pre hendikepované osoby (1983-92). Počas tohto obdobia sa uskutočňovali akcie a prijímali opatrenia s cieľom upozorniť zdravú verejnosť na situáciu postihnutých a na spôsoby, ako zlepšiť ich život. Zároveň sa mnohé podujatia využívali na osvetu, aby sa postihnutým dávali rovnaké šance ako zdravým ľuďom.

VZ OSN vyzvalo členské štáty OSN, aby si pripomínali 3. december a počas neho posilňovali názor na integráciu postihnutých do spoločnosti (rezolúcia č. 47/88).

Medzinárodný deň hendikepovaných patrí medzi dni podporované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

V Európskej únii sa problematikou postihnutých zaoberá Európske fórum zdravotného postihnutia (EDF). Táto medzinárodná nezisková organizácia vznikla v roku 1996 na základe aktivity organizácií zdravotne postihnutých osôb. EDF predstavuje platformu, ktorá obhajuje práva ľudí so zdravotným postihnutím na úrovni EÚ.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike ako člen EDF s ostatnými členmi EDF bojuje za lepšie podmienky ľudí so zdravotným postihnutím na tejto úrovni. Ako ďalej uviedol portál EÚ, Únia podpísala Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím počas prvého dňa otvoreného na podpis, ktorým bol 30. marec 2007.

Stratégia EÚ pre oblasť zdravotného postihnutia 2010-2020 sa zameriava na zlepšenie postavenia ľudí so zdravotným postihnutím, aby mohli využívať svoje práva na rovnakom základe ako ostatní občania, ako aj na odstránenie prekážok v každodennom živote. Stratégia dopĺňa a podporuje opatrenia členských štátov, ktoré nesú podiel zodpovednosti za politiku týkajúcu sa osôb so zdravotným postihnutím. V EÚ žije so zdravotným postihnutím približne každý šiesty človek.