Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre pacientov s melanómom schválili novú liečbu

Foto: TASR/František Iván

Za posledných 35 rokov sa jeho výskyt medzi ľuďmi zvýšil štvornásobne.

Bratislava 3. mája (TASR) - Výskyt melanómu, najzhubnejšej formy rakoviny kože, každoročne stúpa a počet pacientov rastie rýchlejšie ako u akéhokoľvek iného typu rakoviny s výnimkou rakoviny pľúc u žien. Ako dnes poukázal klinický onkológ Marián Kakalejčík, za posledných 30 rokov neprišlo v liečbe tohto metastatického ochorenia k žiadnemu pokroku. Novinkou pre pacientov s melanómom, ktorý nemožno odstrániť alebo metastatickým melanómom je nová liečba, ktorú vlani schválili pre európskych pacientov.

Melanóm sa objavuje u čoraz mladších ľudí

Podľa dermatologičky Desany Boreckej z Národného onkologického ústavu v Bratislave, sa každoročne počet novodiagnostikovaných melanómov zvýši o päť percent. Za posledných 35 rokov sa jeho výskyt medzi ľuďmi zvýšil štvornásobne. Upozornila, že melanóm sa objavuje u čoraz mladších ľudí. Príčiny vzniku ochorenia pritom nie sú doteraz presne známe, podmieňovať ho však majú dva faktory, a to prostredie a typ kože. Predpokladá sa, že 60 až 90 percent nových melanómov je v dôsledku zvýšenej expozície kože slnečnému žiareniu.

Melanóm je zhubný nádor z pigmentových buniek, ktoré obsahujú melanín. Zvyčajne sa vyskytuje na koži, ale môže sa objaviť aj na slizniciach či v oku. Vznik ochorenia zapríčiňuje zhubná zmena štruktúry a množenia pigmentových buniek, ktorá najčastejšie postihuje ľudí so svetlou pokožkou i vlasmi. Asi štvrtina melanómov vzniká zo znamienka, zvyšok sa objaví na zdravej koži. Zhubný melanóm patrí k najzákernejším druhom rakoviny, keďže rýchlo rozširuje svoje metastázy, často do mozgu či lymfatických uzlín. Ťažko reaguje na liečbu.

Prvým krokom je vždy chirurgické odstránenie znamienka, využíva sa aj chemoterapia, rádioterapia a imunoterapia. V rámci nej teraz schválili využívanie monoklonálnej protilátky, ktorá podporuje imunitnú odpoveď na ochorenie a tak predlžuje prežívanie pacientov vo vysokom štádiu ochorenia. Liečba je dostupná aj na Slovensku. Predpisuje ju klinický onkológ a schvaľuje ju zdravotná poisťovňa.

Pri príležitosti tohtoročného svetového dňa melanómu vznikla pre verejnosť a pacientov webstránka www.melanom.sk venovaná tomuto ochoreniu. Možno tu nájsť aj zoznam ambulancií, kde si ľudia môžu dať skontrolovať svoje znamienka.