Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výrobca potratovej tabletky sa zatiaľ nechystá predávať na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ak výrobcovia požiadajú o vstup na slovenský trh, bude to podľa Zvolenskej výlučne odborná, nie morálna otázka a budú sa ňou zaoberať len odborníci v oblasti liečiv.

Bratislava 28. januára (TASR) - Výrobca potratovej tabletky Mifegyne zatiaľ nechystá predaj na Slovensku. Potratové tabletky Medabon a Mifegyne zaregistroval koncom roka na Slovensku Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v rámci európskej centrálnej registrácie. Ak však chce výrobca vstúpiť na náš trh, musí o to Slovensko (ŠÚKL) požiadať.

„V súčasnej chvíli sa spoločnosť Exelgyn nechystá požiadať o možnosť predaja prípravku Mifegyne na Slovensku. Eventuálnemu vstupu na trh bude predchádzať viacero krokov, o ktorých nemôžeme z legislatívnych dôvodov podať viac informácií,“ povedala pre TASR PR manažérka českej firmy Medica Healthworld Ivana Šalbabová, ktorá zastupuje výrobcu tabletky.

Tom Boot z firmy Sun Pharma, ktorá vyrába druhú registrovanú tabletku, hovorí, že o prípadnom vstupe na slovenský trh, rozhodne obchodný partner firmy pre územie, kde spadá aj Slovensko. „Momentálne finišujeme diskusie s obchodným partnerom pre územie zahŕňajúce Slovensko, ktorý rozhodne o spustení Medabonu na každom trhu. Príchod na trh v jednotlivých krajinách potrvá nejaký čas,“ povedal obchodný riaditeľ Sun Pharmaceutical Industries Europe Tom Boot.

Proti zaregistrovaniu tabletiek sa postavili kresťanské organizácie, biskupi, europoslankyňa Anna Záborská či strana KDH. Výzvu proti registrácii podporilo na internete už vyše 5000 ľudí.

Tu ide o čisto odbornú vec, tvrdí Zvolenská

Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Martin Baumann
Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že Slovensko registráciu dostalo ako členský štát EÚ a tabletky u nás nie sú dostupné. Ak výrobcovia požiadajú o vstup na slovenský trh, bude to podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) výlučne odborná, nie morálna otázka a budú sa ňou zaoberať len odborníci v oblasti liečiv.

„Tu ide o čisto odbornú vec, či je to dobré, či to nenarúša zdravie, čo sa podľa mňa vyriešilo aj registráciou na pôde EÚ,“ podčiarkla Zvolenská. Registráciu tabletiek odmieta spájať s morálnym problémom, keďže postoj Slovenska voči interrupciám je podľa nej jasný. „Právo ženy do určitého času sa rozhodnúť naša republika legislatívne rešpektuje,“ dodala.

Centrálnu európsku registráciu môžu členské štáty podľa ŠÚKL odmietnuť v prípade, ak im to nedovoľujú vnútroštátne predpisy. „Umelé prerušenie tehotenstva nie je povolené v Poľsku, Írsku a na Malte. V týchto krajinách lieky registrované nie sú,“ povedala hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová.

Diskusie o potratových tabletkách

Organizácie ako Fórum života, Centrum pre bioetickú reformu aj Záborská upozornili, že potratové tabletky sú v rozpore so slovenským potratovým zákonom, ktorý vyžaduje, aby ukončenie tehotenstva bolo vykonané v zdravotníckom zariadení. Hlavný odborník rezortu pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský však oponuje, že nič v súčasnej legislatíve nebráni použitiu týchto potratových tabliet na Slovensku.

Mifegyne bol vo Francúzsku registrovaný národnou procedúrou už v roku 1988, v marci 1999 sa skončila európska fáza registrácie v Rakúsku, Belgicku, Nemecku, Dánsku, Grécku, Španielsku, Fínsku, Holandsku, v decembri 1999 v Luxembursku, v apríli 2008 v štátoch Maďarsko, Taliansko, Litva, Portugalsko a Rumunsko a nakoniec v septembri 2012 v Bulharsku, Českej republike, Slovinsku a na Slovensku.

Proces európskej registrácie prípravku Medabon prebiehal okrem Slovenska aj v Bulharsku, Česku, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Maďarsku, na Islande, v Lotyšsku, Holandsku, Nórsku, Rumunsku a vo Veľkej Británii.