Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Portál od Onkoinfa chce pomáhať aj so vzdelávaním o rakovine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nesprávne pochopené informácie vedú napríklad k negácii chemoterapie, dodržiavaniu radikálnych diét či nákupu neoverených výživových doplnkov, vysvetlili zástupcovia OZ Onkoinfo.

Bratislava 16. februára (TASR) - Portál onkoinfo.sk chce pomôcť vzdelávať verejnosť vo vyhľadávaní overených medicínskych informácií na internete. Upozornil, že pacienti často hľadajú informácie o ochorení na internetových stránkach s otáznou medicínskou hodnotou, pričom neoverený obsah môže byť zavádzajúci a ohroziť priebeh liečby. V reakcii na to ponúka novú sekciu Informácie. V piatok o tom na tlačovej konferencii informovali zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Onkoinfo.

"Nesprávne pochopené informácie vedú napríklad k negácii chemoterapie, dodržiavaniu radikálnych diét či nákupu neoverených výživových doplnkov. Dôveryhodné, odborné informácie a odporúčania naopak pomáhajú chorému porozumieť potrebe protinádorovej liečby, lepšie sa pripraviť na jej nežiaduce účinky a dodržiavaním životosprávy prispieť k úspešnému zvládaniu onkologickej liečby. Aktívny informovaný pacient dokáže zvládať pokročilé vyhľadávanie informácií a môže zlepšiť prístup k moderným diagnostickým metódam či inovatívnym liekom,"
vysvetlili.

Poukázali aj na dlhodobú problematiku šírenia dezinformácií o rakovine. "Negácia protinádorovej liečby spôsobená dezinformáciami môže zapríčiniť zásadné zhoršenie prognózy a dlhodobého prežívania pacientov," upozornili. Sekcia Informácie poskytuje pacientom návod, ako hľadať dôveryhodné medicínske informácie o liečbe a doplnkových terapiách v onkológii. Vzdeláva pacienta aj v identifikácii dezinformácií na internete. V spolupráci s portálom Lovci šarlatánov zároveň približuje odborný pohľad na vedecky nepodložené návody na liečbu rakoviny.

Na portáli onkoinfo.sk zároveň pribudla sekcia Zvládanie liečby, ktorá ponúka základné informácie týkajúce sa liečby. "Diagnóza onkologického ochorenia je vždy vážna správa, ktorá nesie svoj vnútorný ťažký náboj. Pacient by mal vedieť, čo ho čaká, akú má perspektívu, aké sú jeho možnosti liečby," uviedol predseda OZ Onkoinfo a onkológ Štefan Korec. Portál takisto spúšťa dotazník pre onkologických pacientov Životospráva pri liečbe rakoviny, aby mohol reagovať na aktuálne otázky a mýty o životospráve. Informoval aj o publikácii Výživa onkologického pacienta, ktorá bude dostupná na onkologických pracoviskách aj online na onkoinfo.sk.