Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet úrazov detí klesol, niektoré však skončili tragicky

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zlomeninu predlaktia malo 1760 detí a 1180 si zlomilo plece alebo rameno. Zlomené predkolenie malo 656 detí a poranené koleno 440.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Počet detských úrazov medziročne klesol. V roku 2018 bolo na Slovensku po úraze hospitalizovaných 12.625 detí, čo je o 600 menej ako predvlani. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Niektoré úrazy sa však skončili tragicky. "V dôsledku poranení a otráv minulý rok zomrelo 59 detí, z toho tri deti do jedného roka," uviedlo NCZI v tlačovej správe. "Najviac, 3723, detí bolo hospitalizovaných s úrazom hlavy, pričom najčastejšie išlo o vnútrolebkové poranenia, ktoré utrpelo vyše 2400 z nich," doplnilo centrum.

Zlomeninu predlaktia malo 1760 detí a 1180 si zlomilo plece alebo rameno. Zlomené predkolenie malo 656 detí a poranené koleno 440. "V lete hrozí nebezpečenstvo aj pri vodných plochách, kde nevidieť dno a deti do nich rady skáču," varuje hovorca NCZI Boris Chmel. Hrozí pritom napríklad poranenie chrbtice. Vlani bolo so zlomeninami chrbtice hospitalizovaných 18 detí.

Menšie deti by dospelí mali mať podľa Chmela stále na očiach, pretože môžu na seba stiahnuť ťažké predmety či zjesť rôzne veci zo zeme. V roku 2018 muselo byť hospitalizovaných 200 detí s cudzím telesom v tráviacej sústave. "Výstrahou je aj 343 detí hospitalizovaných v dôsledku toxického účinku alkoholu," uviedol hovorca.

K nepríjemným a vážnym úrazom dochádza podľa štatistík NCZI najčastejšie pri hrách a športe. Na ihriskách, pri korčuľovaní a naháňaní sa sú najčastejšími úrazmi zlomeniny rúk a nôh. Tiež ťažké poranenia hlavy a chrbtice, vnútorné poranenie brucha, hrudníka a hlavy. "Deti sa veľmi často hrávajú v opustených budovách a na nestrážených staveniskách, kde im hrozia pády z výšky, zavalenie stavebným materiálom, ale nezriedka aj úrazy elektrickým prúdom," upozornil Chmel.

Dodal, že každý rodič by mal viesť deti k tomu, aby dbali na prevenciu a mysleli na možné nebezpečenstvo vopred. Je dobré, ak väčšie deti poznajú základné pravidlá prvej pomoci. Platí však, že deti majú k úrazu privolať dospelého človeka.