Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas Vráblikovho dňa môžu odborníci sledovať zákroky v hrubom čreve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vráblikov deň ako jediné gastroenterologické podujatie na Slovensku každoročne účastníkom sprostredkováva živé prenosy priamo z endoskopických sál.

Bratislava 15. marca (TASR) – Vráblikov deň onkologickej gastroenterológie ponúka viac ako 100 špecialistom možnosť diskutovať o najnovších trendoch v hodnotení a riešení nálezov v hrubom čreve. Jeho dvadsiaty ročník sa koná v piatok v bratislavskom Národnom onkologickom ústave (NOÚ) už po dvadsiaty raz. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Martina Šoltésová.

Vráblikov deň ako jediné gastroenterologické podujatie na Slovensku každoročne účastníkom sprostredkováva živé prenosy priamo z endoskopických sál. "Hlavnou témou tohto ročníka sú tzv. neoplázie hrubého čreva. Práve na túto problematiku sa zameria šesť prenosov z endoskopických sál a účastníci konferencie tak môžu naživo sledovať zákroky v hrubom čreve a konečníku a počas výkonu diskutovať s prítomnými odborníkmi," priblížila.

"Lekári i sestry tak majú vytvorené skvelé podmienky na získanie nových poznatkov z autentického prostredia. Primár Vráblik bol inovátorom v našom odbore, napríklad ako prvý na Slovensku zaviedol metalický stent do pažeráka. Spoločne s kolegami sa snažíme v jeho odkaze pokračovať," vysvetlil primár gastroenterologického oddelenia NOÚ Boris Pekárek.

Podujatie v spolupráci s NOÚ pripravila Slovenská gastroenterologická spoločnosť. "Som nesmierne rád, že sa dvadsaťročná tradícia tejto konferencie spája práve s Národným onkologickým ústavom. Okrem možnosti získať nové poznatky je to pre kolegov zároveň príležitosť pripomenúť si aj nášho bývalého spolupracovníka a priekopníka v gastroenterológii," uzavrel generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.