Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas Dňa jabĺk zdôrazňujú odborníci bohatstvo odrôd tohto ovocia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Odborníci zdôrazňujú, že aspoň jedno jablko denne prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou.

Londýn 21. októbra (TASR) - Docenenie jabĺk, ich odrôd a zároveň uvedomenie si významu ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka, na Slovensku známeho aj pod názvom Deň pôvodných odrôd jabĺk. Pripomína sa každý rok 21. októbra alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí.

Organizátori tradične počas Dňa jabĺk zdôrazňujú bohatstvo odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka dňa spočíva v tom, aby človek nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.

Na Deň jabĺk sa má človek na rôznych podujatiach možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.

Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú, že aspoň jedno jablko denne prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiálne a krvotvorné účinky.

Na Slovensku sa vďaka Slovenskému zväzu záhradkárov dozvedáme, kto sa v danom roku stal víťazom súťaže o Najkrajšie jablko. Slovenský zväz záhradkárov na svojej webovej stránke informoval o celoslovenskej súťaži O najkrajšie jablko i O najkrajšiu hrušku v rámci výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov Jahrada na Výstavisku EXPO CENTER v Trenčíne.

V roku 2017 sa táto súťaž konala 13.-14. októbra a najkrajšie jablko vypestoval Václav Linda z Kláštora pod Znievom. Jeho jablko odrody Bohemia 13. októbra porota ocenila v Trenčíne.

Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. V rámci neho sa slovenská Liga proti rakovine (LPR) zapája do aktivít preventívneho a výchovného zamerania. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične konal aj Deň jabĺk, ktoré dobrovoľníci rozdávali občanom, aby pamätali na zdravý štýl života. LPR sa v roku 2017 rozhodla upraviť názov kampane na Týždeň Ligy proti rakovine; jeho termín pripadol na 23.-27. októbra.