Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľ silno alergizujúcich tráv je hlavne na strednom Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prognóza odborníkov o ďalšom vývoji peľovej situácie na nasledujúce dni alergikov na peľ opäť nepoteší.

Banská Bystrica 30. júna (TASR) - V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy spolu s najsilnejším alergénom tohto obdobia - peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Výrazne stúpli denné koncentrácie spór plesní.

"Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ bazy, lipy, gaštanu, mrlíka, skorocelu, štiavu, astrovitých a mrkvovitých rastlín,“ charakterizuje aktuálnu peľovú situáciu Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Dodala, že koncentrácie spór plesní sa výrazne zvýšili a boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária, ktorých denné koncentrácie po dažďoch a oteplení postupne narastajú do veľmi vysokých hladín.    

Prognóza odborníkov o ďalšom vývoji peľovej situácie na nasledujúce dni alergikov na peľ opäť nepoteší. Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých – najsilnejšieho alergénu pokračuje a ich denné koncentrácie sa udržia približne na úrovni minulého týždňa. "Stúpajúcu tendenciu budú mať denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy a tiež peľu burín ako skorocelu, štiavu a mrlíkov. Peľ tráv vo vysokých koncentráciách sa bude vyskytovať najmä na strednom a severnom Slovensku," uviedla odborníčka s tým, že spóry plesní budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie.