Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientov v Národnom onkologickom ústave nepoškodili, tvrdí ÚDZS

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vlani v decembri tam obvinili pre krádeže onkoliekov deväť ľudí. Mali s nimi podozrivo manipulovať.


Bratislava 27. októbra (TASR) - Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave nepochybil pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, zdravie pacientov tam nikto nepoškodil. Po kontrole to tvrdí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorú vykonal po tom, čo tam vlani v decembri obvinili pre krádeže onkoliekov deväť ľudí. Mali s nimi podozrivo manipulovať.

"Zo strany dohliadaného subjektu neboli zistené nedostatky v poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Závery vykonaných dohľadov nepreukazujú poškodenie zdravia u kontrolovaných pacientov," povedala pre TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová.

Úrad preveroval zdravotné dokumentácie pacientov. Posudzoval v nich správnosť indikácie lieku a dávky, tiež záznam o jeho podaní v predpísanej dávke. K dohľadu si úrad prizval konzultantov z klinickej onkológie, onkológie v gynekológii a klinickej farmakológie.

Dohľad v NOÚ inicioval aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Tiež tam nenašiel pochybenia, vyplýva z jeho nedávnej kontroly. Zameral sa na prípravu liekov v zariadení. NOÚ podľa ŠÚKL "dodržiava postupy pre prípravu koncentrácie liekov a jeho pracovníci ich prichystajú tak, ako to požaduje lekár".

Z deviatich obvinených osôb boli šiesti zamestnancami NOÚ, z ústavu ich však prepustili. Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského zamestnanci koncom októbra minulého roka. Ten sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. NOÚ odmietol, že by došlo k ohrozeniu pacientov.