Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranári zaznamenali rekordný počet výjazdov ku kolapsom z tepla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac pacientov potrebovalo pomoc v Košickom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla pribúda i naďalej. Počas soboty (4.8.) skolabovalo z tepla a potrebovalo pomoc záchranárov až 112 pacientov. "Je to najvyšší počet výjazdov, ktoré Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR zaznamenalo od začiatku týždňa," upozornila jeho hovorkyňa Alena Krčová.

Najviac pacientov - 18, potrebovalo pomoc v Košickom kraji a najmenej -10, v Trenčianskom kraji, uviedla. "V Bratislavskom a v Prešovskom kraji skolabovalo zhodne 17 pacientov, v Žilinskom kraji 14, v Trnavskom 13, v Banskobystrickom kraji 12 a v Nitrianskom kraji spôsobilo teplo kolaps 11 pacientom," dodala.

V mene záchranárov Krčová opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. "V obedňajších hodinách, od 11.00 do 15.00 h, je vhodnejšie zdržiavať sa v interiéri a nevystavovať sa slnečným lúčom," pripomína. Zdôrazňuje aj dodržiavanie pitného režimu. "Ideálna je čistá voda, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové štavy," nabáda. Upozorňuje tiež, že osobitný zreteľ v tomto prípade treba brať na seniorov, ktorí majú znížený pocit smädu a zabúdajú piť.

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," radí Krčová. Ak sa stav zhorší, odporúča kontaktovať tiesňovú linku 155 a postupovať podľa inštrukcií operátora.