Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Ochorenia sa v detskom kolektíve šíria ľahko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri deťoch je podľa odborníkov potrebné dbať na prevenciu.

Bratislava 10. februára (TASR) - Ochorenia sa v detskom kolektíve šíria veľmi ľahko. Odborníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto odporučili dbať na všeobecné zásady prevencie u detí. Poukázali na to, že v súčasnosti postihujú respiračné ochorenia deti vo zvýšenej miere, keďže sa po vianočných prázdninách vrátili do kolektívu.

"Akútne respiračné ochorenia sú aktuálne príčinou, že zriaďovatelia škôlok a škôl prerušujú výchovno-vzdelávací proces. Počet zatvorených škôlok a škôl bude v najbližšom období ešte narastať vzhľadom na stúpajúci počet ochorení u detí," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zvýšená chorobnosť sa podľa neho zaznamenala aj u dospelých a seniorov. "Maximum chorobnosti môžeme očakávať medzi šiestym a deviatym kalendárnym týždňom 2024," doplnil.

Zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade vysvetlila, že dieťa je po nástupe do škôlky náchylnejšie na ochorenia. "Imunita sa u neho ešte len vyvíja a má inú bakteriálnu flóru ako dospelý človek," poznamenala. V škôlkach treba preto podľa jej slov dbať na pravidelnú dezinfekciu dotykových plôch, časté nárazové vetranie a dôkladné umývanie rúk. Za dôležitý považuje aj tzv. ranný filter. "Ten musia cez zodpovedné osoby, zväčša pedagógov, zo zákona zabezpečiť prevádzkovatelia predškolských zariadení. Ochorenia sa v detskom kolektíve šíria veľmi ľahko a práve ranným filtrom sa má zamedziť tomu, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa," dodala.

Pri deťoch je podľa odborníkov potrebné dbať na prevenciu. Odporučili zvážiť očkovanie proti chrípke, naučiť ich respiračnú etiketu či zabezpečiť im zdravú stravu a prísun vitamínov. Pripomenuli dôležitosť trávenia času vonku a dostatočného množstva odpočinku. "Spánok regeneruje organizmus a dodáva mu energiu na boj s vírusmi a baktériami, dieťa do troch rokov by malo ideálne spať 12 hodín, dieťa do šiestich rokov najmenej desať hodín denne, starším deťom môže stačiť osem hodín," uzavreli.