Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Každé tretie dieťa má problémy s chrbticou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Veľký vplyv na zdravie detského chrbta má aj školská taška. Pri jej výbere treba myslieť na hmotnosť dieťaťa, tvar tašky a jej materiál.

Bratislava 13. februára (TASR) – Bolesť chrbta trápi každé tretie školopovinné dieťa. Podľa odborníkov je preto lepšie podchytiť možné ťažkosti čím skôr. Za bolesťami treba hľadať podľa názoru odborníkov nedostatok pohybu, pasívnu formu oddychu a dlhé hodiny strávené sedením.

Kým u dospelých je to v práci, deti sedia najmä v škole a pri písaní domácich úloh. Podľa Sociálnej poisťovne tvoria funkčné poruchy chrbtice a degeneratívne ochorenia chrbtice v klinickej medicínskej praxi veľmi početnú skupinu. Diagnostika a liečba patrí k finančne náročnejším. Bolestiam chrbtice u detí sa dá predísť predovšetkým dostatkom pohybu.

Za miernu fyzickú aktivitu sa dá považovať lezenie na ihriskách, hojdanie sa a šmýkanie. Týmito aktivitami by podľa odborníkov malo dieťa stráviť polhodinu, a to minimálne trikrát do týždňa. Pri intenzívnejšom pohybe, ako je skákanie na trampolíne alebo beh, by malo stačiť 20 minút dvakrát týždenne. Vhodnými sú tiež tanec a všetky loptové hry.

Veľký vplyv na zdravie detského chrbta má aj školská taška. Pri jej výbere treba myslieť na hmotnosť dieťaťa, tvar tašky a jej materiál. Priveľmi ťažká taška môže spôsobiť vznik skoliózy, preto treba dbať na to, aby nebola plná zbytočností a bolo v nej len to najnutnejšie.

Podstatnou je pri ochorení chrbtice aj stolička. Bežné stoličky nedokážu svojou konštrukciou zabrániť deformite chrbta. Správne držanie tela počas sedenia by mala podľa odborníkov zabezpečiť stolička so sedadlom na pružine, ktoré podvedome prinúti deti sedieť rovno aj dlhé hodiny. Umožní im aj častú zmenu polohy a tzv. aktívne sedenie.