Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NTS: Zásoby krvných skupín A a B s negatívnym Rh faktorom sú nízke

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR aktuálne eviduje znížený stav zásob krvných skupín A a B s negatívnym Rh faktorom. Pri ostatných krvných skupinách sú zásoby stabilné. Pre TASR to uviedla riaditeľka marketingu a komunikácie NTS Martina Frigová.

"Za posledný týždeň sme zaznamenali na našich odberných pracoviskách nižší počet darcov s krvnými skupinami A Rh negatív a taktiež B Rh negatív, čo sa prejavilo na zníženom stave zásob pri týchto krvných skupinách. Pri všetkých ostatných krvných skupinách je stav zásob dostatočný," priblížila. Nemocničné zariadenia na Slovensku sú podľa jej slov zásobované na základe ich objednávok bez obmedzení.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Objednať sa na odber možno aj on-line na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.