Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nové liečebné možnosti pomáhajú pacientom so psoriázou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Biologická liečba pozostáva z veľkých molekúl bielkovinovej podstaty, vyrábaných génovým inžinierstvom.

Bratislava 31. júla (TASR) – Pacienti so psoriázou sa aj na Slovensku môžu liečiť po novom. Medzi najmodernejšie terapeutické metódy v humánnej medicíne patria biologická injekčná liečba a moderná tabletková liečba.

Biologická liečba pozostáva z veľkých molekúl bielkovinovej podstaty, vyrábaných génovým inžinierstvom. „Takmer vo všetkých prípadoch ide o podkožne podávané injekcie či perá, ktoré si zvyčajne podáva sám pacient doma v rôznom časovom intervale v závislosti od preparátu,“ hovorí primár dermatovenerologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Peter Kozub. Liečba je podľa lekára pohodlná, veľmi dobre a dlhodobo účinná a relatívne bezpečná. Vykonáva sa v špeciálnych centrách biologickej liečby.

Jej vhodnosť pre pacienta musí lekár posúdiť po viacerých vyšetreniach a odberoch. Biologická liečba sa nasadzuje v prípade stredne ťažkej a ťažkej psoriázy po vyčerpaní všetkých iných dostupných možností liečby, ako lokálna terapia, iná systémová terapia alebo fototerapia.

Ďalšou modernou terapiou je tabletková liečba. „Jej látky selektívne zasahujú do zápalových buniek, pričom však zachovávajú ich ochranné vlastnosti. Priamo v bunke upravujú produkciu prozápalových a protizápalových látok, ide teda o komplexnejší účinok na zápal v organizme,“ vysvetľuje prednostka Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava Mária Šimaljaková. Liečivá sú podľa nej určené na liečbu stredne ťažkej ložiskovej psoriázy a psoriatickej artritídy u dospelých. „Táto liečba pôsobí priamo v bunkách organizmu, neovplyvňuje celkovú imunitu pacienta ani nevplýva negatívne na metabolizmus a jednotlivé životne dôležité orgány,“ dodáva Šimaljaková.

Keďže liečba nepotláča imunitný systém, len reguluje zápalové pochody v organizme, je vhodná aj pre pacientov, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu dostať biologickú liečbu, napríklad onkologických pacientov.

Tieto spôsoby terapie musí pacientovi schváliť revízny lekár zdravotnej poisťovne. Žiadosť na liečbu podáva ošetrujúci lekár z niektorého zo špeciálnych centier liečby, ktoré sa nachádzajú vo ôsmich mestách Slovenska.

Inovatívnu tabletkovú liečbu môžu užívať aj pacienti s menším rozsahom ochorenia, ktoré však výrazne znižuje kvalitu života pacienta, teda pacienti s postihnutím vlasatej časti kože, chodidiel a dlaní či len nechtov. „Pokiaľ sa nevyskytnú nežiaduce účinky a je dobrý klinický efekt, tak moji pacienti zotrvávajú pri tabletkovej liečbe. Správnou liečbou predchádzame zhoršovaniu ochorenia, ktoré vždy príde po nejakom čase, ak sa pacient prestane liečiť,“ pripomína Šimaljaková.

Pri výbere správnej liečby psoriázy je dôležitá spolupráca lekára a pacienta. „V prípade, že vám liečba bude sedieť, pomáhate vlastnému organizmu nielen tým, že budete mať vyčistenú kožu, ale aj tým, že si liečite silný zápal v tele, ktorý vám psoriáza spôsobuje,“ tvrdí viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska Ľubica Bergmannová.