Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

New York začal boj s obezitou, zakázal predaj veľkých sladkých nápojov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákaz, navrhnutý starostom Michaelom Bloombergom, obmedzuje veľkosť sladkých nápojov, osladených čajov a ďalších kalorických nápojov na v prepočte 0,4 litra alebo 453 gramov.

New York 13. septembra (TASR) - Mesto New York otvorilo dnes nový front vo vojne proti obezite, keď zakázalo predaj nadmerne veľkých sladkých nápojov v reštauráciách a ďalších stravovacích zariadeniach na území mesta. Oponenti zákazu, podporení výrobcami, opatrenie kritizovali ako zasahovanie do osobnej slobody výberu.

Bezprecedentný zákaz je zameraný proti rastúcim porciám v USA, kde majú dve tretiny dospelých a takmer tretina detí nadváhu alebo trpia obezitou. Zdravotní odborníci, lekári i niektorí prominentní šéfkuchári ako Jamie Oliver zákaz podporili.

Výrobcovia a predajcovia, obávajúci sa nasledovania príkladu ďalšími mestami, však tvrdia, že zákaz je nespravodlivo zacielený na nealkoholické nápoje a zvažujú podanie žaloby.

Zákaz, navrhnutý starostom Michaelom Bloombergom, obmedzuje veľkosť sladkých nápojov, osladených čajov a ďalších kalorických nápojov na v prepočte 0,4 litra alebo 453 gramov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Bloomberg po dnešnom hlasovaní zdravotnej komisie mesta uviedol, že nové predpisy sú dosiaľ najvýznamnejším krokom pre obmedzenie obezity. "Pomôže to zachrániť životy," napísal na Twitteri.

Zákaz sa bude týkať reštaurácií, stánkov s rýchlym občerstvením, kín či divadiel, jedální a väčšiny ďalších miest predávajúcich pripravenú stravu. Neplatí pre nápoje predávané v supermarketoch a väčšine iných predajní potravín. Pod nové nariadenie nespadajú nízko kalorické nápoje ako voda či diétne nealko, alkoholické nápoje ani nápoje, ktoré obsahujú viac než polovicu mlieka alebo 70 percent ovocných štiav.

Pokuta za porušenie zákazu bude 200 dolárov.