Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Národný onkologický ústav v Bratislave povedie T. Alscher

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Doterajší šéf Jozef Valocký na poste skončil koncom apríla. Počas jeho pôsobenia sa v NOÚ búril personál, sťažoval sa na odlev odborníkov a dlhé čakacie lehoty na operácie.

Bratislava 21. júna (TASR) - Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave povedie Tomáš Alscher. Taký je výsledok štvrtkového výberového konania na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR. Vedením onkoústavu je od začiatku mája doteraz dočasne poverený, predtým pôsobil ako jeho ekonomický riaditeľ.

"V stanovenom termíne sa prihlásili traja uchádzači, na dnešnom výberovom konaní sa zúčastnili dvaja, tretí sa nedostavil," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Okrem Alschera sa na ňom zúčastnil primár oddelenia klinickej onkológie – ambulantná chemoterapia Patrik Palacka. Bývalý šéf onkoústavu a primár oddelenia klinickej onkológie Jozef Dolinský neprišiel. Už predtým avizoval, že ak nebude výberové konanie cez verejné vypočutie, nezúčastní sa na ňom.

"Pevne verím, že v spolupráci s mojimi kolegami bude ústav napredovať v poskytovaní špičkovej zdravotnej starostlivosti, ktorú si vyžaduje zdravotný stav našich pacientov. Na základe dlhoročných skúsenosti v manažmente NOÚ pristupujem k funkcii generálneho riaditeľa s veľkým rešpektom," reagoval pre TASR Alscher.

Spôsob výberu nového šéfa národného ústavu kritizovala okrem Dolinského aj Transparency International Slovensko (TIS), ktorá rovnako ako pacientske organizácie žiadala verejné vypočutie kandidátov. „V prípade záujmu sa na výberovom konaní mohli zúčastniť aj osoby, ktoré nie sú členmi výberovej komisie, avšak bez možnosti zasahovania do výberového konania," povedala Eliášová.

Zástupcovia TIS sa boli pozrieť aj na štvrtkovom výbere. Jeho transparentnosť bola podľa nich efektívna ako liečba rakoviny sódou bikarbónou. "Mali čo robiť, aby za 15 minút každý stihli predstaviť svoje plány s ústavom. Členovia komisie, ich mená nám nepredstavili, nepoložili žiadnemu kandidátovi čo i len jednu otázku," zhodnotila mimovládka na sociálnej sieti.

Doterajší šéf Jozef Valocký na poste skončil koncom apríla. Počas jeho pôsobenia sa v NOÚ búril personál, sťažoval sa na odlev odborníkov a dlhé čakacie lehoty na operácie. Valocký z funkcie podľa jeho slov odišiel pre upokojenie situácie. Podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) je jedným z najdôležitejších krokov stabilizácia kľúčových zdravotníkov a zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti v NOÚ.