Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aj na Slovensku sa testujú nové lieky, tieto najčastejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Klinické skúšanie liekov má štyri fázy. Môže sa vykonávať v nemocniciach, na univerzitách, v obvodných a špecializovaných ambulanciách.


Bratislava 25. februára (TASR) - Farmaceutické firmy testujú na Slovensku najčastejšie lieky na liečbu neurologických, duševných, onkologických a reumatických ochorení. Takisto na kardiologické a kožné choroby či cukrovku druhého typu. Takéto klinické skúšania liekov by tu mali podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) prebiehať.

ŠÚKL dostal vlani 108 žiadostí o klinické skúšanie liekov, tri z nich zamietli. Pre TASR to uviedla Diana Madarászová zo štátneho ústavu. Zamietnuté dokumenty podľa nej buď nespĺňali požadovaný rozsah a formu, čím ŠÚKL nevedel vyhodnotiť pomer prínosu a rizika pre používanie lieku v klinickom skúšaní, alebo opísané činnosti v žiadosti nezodpovedali takémuto skúšaniu liekov.

Na Slovensku sa môže liek začať testovať až po kladnom stanovisku zo strany ŠÚKL. Do testovania sú často zapojené stovky pacientov. Klinickým skúšaním lieku výskumníci zisťujú, či je bezpečný a ako na človeka pôsobí. Sleduje sa ním jeho prínos a riziká pri liečbe.

"Deje sa to za dodržiavania prísnych národných a európskych noriem či usmernení," uvádza Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu. Vyšetrenia pacientov sú počas výskumov podrobné a časté, zadarmo a bez doplatkov na lieky.

Klinické skúšanie liekov má štyri fázy. Môže sa vykonávať v nemocniciach, na univerzitách, v obvodných a špecializovaných ambulanciách. V prvej, ktorá je platená niekoľkými stovkami eur, sa testuje znášanlivosť lieku u zdravých ľudí. Druhá sa zameriava na chorých pacientov, overuje sa bezpečnosť a účinnosť s cieľom stanoviť vhodnú dávku. V tretej fáze sa liek testuje na väčšom počte ľudí, zozbiera sa najviac dôkazov o jeho bezpečnosti a účinnosti. Ďalšie skúmanie prebieha po uvedení do praxe.

Vývoj jedného lieku trvá viac ako desať rokov, môže to stáť 1,5 až dve miliardy amerických dolárov. Z každých 25.000 látok, ktoré začínajú v laboratóriu, sa do klinického testovania dostane zhruba 25. Úspešne zaregistrovaná bude iba jedna látka.