Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerstvo zdravotníctva: Zdravotný stav rómskych komunít je zlý

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny preto realizuje projekt Zdravé komunity 2A, v rámci ktorého sa asistenti osvety zdravia snažia zlepšiť situáciu v rómskych komunitách.

Bratislava 27. júna (TASR) - Rómovia predstavujú 80 až 95 percent nakazených tuberkulózou a 50 percent nakazených vírusom hepatitídy A z celkového počtu nakazených na Slovensku.

Príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny preto realizuje projekt Zdravé komunity 2A, v rámci ktorého sa asistenti osvety zdravia snažia zlepšiť situáciu v rómskych komunitách. Asistentov je v súčasnosti 261 a spolu s 26 koordinátormi pracujú v 271 lokalitách na Slovensku. Osem asistentov osvety zdravia navyše pôsobí v piatich spolupracujúcich nemocniciach.

"Ich úlohou je systematicky realizovať aktivity na zlepšenie podmienok pre zdravie," uvádza organizácia Zdravé regióny. "Rozsiahla sieť zamestnancov v teréne spolupracuje s 852 poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti vrátane špecialistov. Svojimi činnosťami organizácia pokrýva územie, na ktorom žije 139.000 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít," dopĺňa.

Podľa zástupcov organizácie obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít zápasia so zlými životnými a materiálnymi podmienkami, dlhodobým sociálnym vylúčením, medzigeneračnou chudobou, nízkou úrovňou vzdelania, príjmov a dlhodobou nezamestnanosťou. To vytvára problémy nízkej zdravotnej gramotnosti a nízkeho zdravotného uvedomenia, nezdravého životného štýlu a vysokej psychosociálnej záťaže.

Podľa správy Inštitútu finančnej politiky z decembra 2018 je stav zdravia Rómov z marginalizovaných komunít v porovnaní s väčšinovou populáciou výrazne horší. Rómovia využívajú zdravotné služby o tretinu menej než majorita a výdavky na jednotlivca sú v priemere približne o tretinu nižšie.

Asistenti osvety zdravia sa zameriavajú na aktivity pre zlepšenie materiálnych podmienok, na psychosociálne faktory, odbúravanie bariér v prístupe k zdravotnej starostlivosti, zvyšovanie zdravotnej gramotnosti a iné. Zamestnanci v teréne pochádzajú priamo z rómskych komunít. Hovoria jazykom komunity, poznajú obyvateľov, ich rodinné väzby a vzťahy. "Vďaka tejto výhode sa upevňuje dôvera medzi asistentmi a ich klientmi a tým sa zvyšuje nielen účasť obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na preventívnych zdravotných programoch, komunikácia s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, úradmi, ale zároveň sa zlepšujú podmienky pre zdravie v komunitách," tvrdí organizácia Zdravé regióny.

V spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a nemocnicami prispeli asistenti osvety zdravia k eliminácii epidémie osýpok na východnom Slovensku. Boli nápomocní pediatrom a všeobecným lekárom pre dospelých pri pozývaní osôb, najmä matiek s deťmi na mimoriadne očkovanie v rámci prijímaných protiepidemických opatrení a realizovali množstvo osvetových aktivít pre klientov v súvislosti s ochorením osýpok.

Organizácia v spolupráci s občianskym združením Mamila tiež vytvorila špecializované vzdelávanie pre 15 asistentiek osvety zdravia, ktoré budú pôsobiť v prostredí rómskych komunít ako historicky prvé certifikované laktačné poradkyne.