Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva: Dostupnosť liekov má zlepšiť emergentný systém

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za nedodanie liekov na recept budú po novom hroziť vysoké sankcie.

Bratislava 24. februára (TASR) - Za nedodanie liekov na recept budú po novom hroziť vysoké sankcie. Od apríla vstúpi do účinnosti časť novely zákona o liekoch, ktorá prináša tzv. emergentný systém. V rámci neho sa má pacient k lieku dostať do 48 hodín. Systém nahlasovania už funguje.

"Emergentný systém zabezpečuje povinnosti držiteľa registrácie, teda výrobcu, spolu s distribútorom a lekárňou vydať pacientovi liek do 48 hodín pod hrozbou vysokej sankcie," priblížil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Lekáreň zašle výrobcovi alebo distribútorovi anonymizovaný recept. Pokiaľ liek nedodajú, bude hroziť pokuta do 100.000 eur, v prípade opakovania až milión eur.

Podobná povinnosť platila aj doteraz, podľa šéfa rezortu sa však veľmi nedodržiavala. Ozrejmil, že lekárne síce mali 24-hodinovú lehotu na výdaj lieku pacientovi, povinnosť však už neplatila pre výrobcov a distribútorov. "Sankcie za nedodržiavanie boli veľmi nízke, a preto sa ani nedodržiavala," poznamenal.

Šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ deklaroval, že komora bude s lekárnikmi aktívne komunikovať, aby pomohli nový systém "uviesť do života". Zároveň pripomína, že lekáreň by sa v prvom rade mala snažiť liek zabezpečiť štandardným spôsobom do 24 hodín. Verí, že po spustení emergentného systému sa systém na hlásenie nedostupnosti liekov bude v priebehu niekoľkých mesiacov využívať už len minimálne.

Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) túto legislatívnu zmenu koncom roka kritizovala. Tvrdila, že emergentný systém prinesie v praxi problémy pre výrobcov, distribútorov, ale aj lekárne. Očakáva, že jeho zavedenie povedie k opätovnému otvoreniu novely.