Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Moderné vyšetrenie LBC v Alpha medical bez doplatku

Foto: Union ZP

Poistenky Union ZP majú moderné vyšetrenie LBC v Alpha medical bez doplatku.

Bratislava 12. apríla (OTS) - Až 600 ženám je ročne na Slovensku diagnostikovaná a až 200 žien na ňu každý rok zomiera. Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším onkologickým ochorením žien do 45 rokov. Účinnou pomôckou na skorú a presnejšiu detekciu začínajúceho problému predstavuje vyšetrenie LBC (Liquid Based Cytology), ktoré je zamerané na vyhľadávanie predrakovinových stavov krčka maternice. Mali by ho absolvovať všetky ženy s aktívnym pohlavným životom. Rakovinové bunky sa totiž môžu objaviť kedykoľvek a aj bez akýchkoľvek prejavov bolesti, či krvácania.

Vyšetrenie LBC je alternatívnym typom cytologického vyšetrenia a môže byť doplnené aj o vyšetrenie na infekciu HPV z toho istého odberu. „Vyšetrenie LBC nepredstavuje pre ženu takmer žiadnu záťaž. Je neinvazívne, bezbolestné, je časovo nenáročné a je vhodné pre ženy v každom veku. Pre poistenky Union zdravotnej poisťovne toto vyšetrenie od 1. apríla plne hradíme v laboratóriách spoločnosti Alpha medical. Vďaka tejto dohode nemusia naše poistenky už viac doplácať za odberový materiál (takzvaná viálka), ak indikujúci gynekológ odošle vzorku do Alpha medical,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne.

Toto vyšetrenie realizujeme najmodernejšou metódou, ktorá má štatisticky významný nárast detekcie prekanceróznych lézií krčka maternice všetkých stupňov v porovnaní s konvenčnou cytológiou. Preto veríme, že táto zmena prispeje k skoršiemu a najmä vyššiemu zachyteniu rakoviny krčka maternice a stane sa široko dostupnou pre všetky poistenky Union zdravotnej poisťovne. Každý gynekológ má možnosť bezplatne objednať si u nás viálku pre poistenky Union zdravotnej poisťovne a následne zaslať vzorku z LBC do nášho laboratória. Viálku nám uhrádza Union zdravotná poisťovňa v cene výkonu,“ uviedol obchodný riaditeľ spoločnosti Alpha medical, Ľubomír Gallik.

Pri vyšetrení LBC sa vzorka rovnako ako pri konvenčnej cytológií odoberá špeciálnou kefkou, avšak odobratý materiál sa nenatiera na podložné sklíčko, ale vloží sa do špeciálnej nádobky z roztokom. Odobratá vzorka sa posiela do cytologického laboratória, v ktorom pomocou špeciálneho prístroja vznikne dokonalý preparát vhodný na komplexné zhodnotenie odborníkmi. Vzorky a výsledky sú pritom archivované, vďaka čomu je možné sledovať vývoj zdravotného stavu pacientky.