Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Minulý rok automatické externé defibrilátory zachránili 40 pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Za minulý rok evidujú 1556 aktivácií prístroja, pričom použité boli v 623 prípadoch.

Bratislava 12. februára (TASR) - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR k dnešnému dňu eviduje takmer 3000 automatických externých defibrilátorov (AED). "Môžeme konštatovať, že vyslané AED vlani zachránili 40 pacientov," uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová.

Priblížila, že za minulý rok evidujú 1556 aktivácií prístroja, pričom použité boli v 623 prípadoch. "Veľký prínos znamená napríklad v momente, ak operátor tiesňovej linky 155 dokáže aktivovať first respondera v blízkosti a ten dokáže byť na mieste skôr ako posádka záchrannej zdravotnej služby," ozrejmila Klimešová.

Podotkla, že AED je prenosný prístroj určený na laické aj odborné poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu. "Treba povedať, že samotný defibrilátor človeka neoživí. Vždy je potrebná súčinnosť záchrancu, ktorý je svedkom udalosti alebo na miesto s prístrojom príde," dodala.

Prístroj podľa hovorkyne po zapnutí naviguje záchrancu vizuálnymi a zvukovými pokynmi. Jeho súčasťou sú dve jednorazové elektródy, ktoré sa nalepujú na pacienta. "Prístroj za pár sekúnd vyhodnotí, či je alebo nie je potrebný výboj. Ak je výboj potrebný, tak ho dodá," opísala. Zároveň prístroj ďalej naviguje, ako má záchranca postupovať a ako má správne poskytnúť resuscitáciu.

Niektoré majú na elektródach aj vyhodnocovací nástroj, ktorým vyhodnocujú rýchlosť a hĺbku stlačenia hrudníka. "Vďaka nemu usmerňujú záchrancu a zlepšujú kvalitu vykonávania resuscitácie, teda zvyšujú šancu pacienta na prežitie," uzavrela Klimešová.

Povinnosť umiestniť a zabezpečiť funkčnosť verejne prístupného AED obciam nad 500 obyvateľov minulý rok schválil parlament a odobrila ju aj prezidentka Zuzana Čaputová. Združenie miest a obcí Slovenska volá po zrušení zákonnej povinnosti pre obce a mestá mať defibrilátory na určitý počet obyvateľov. Za problémové považuje ich početné nakupovanie, ale aj používanie a zodpovednosť za tieto prístroje. Ministerstvo zdravotníctva považuje použitie verejne dostupných alebo na mieste sa nachádzajúcich AED za jediný spôsob včasnej defibrilácie.