Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva odštartoval mamografické skríningy riadené štátom

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie formy onkologického ochorenia u žien, ročne sa na Slovensku diagnostikuje okolo 3000 prípadov.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) odštartovala v utorok v bratislavskom národnom Onkologickom ústave sv. Alžbety druhý štátom riadený skríning v rámci projektu Rok prevencie. Zdravotné poisťovne tak začnú pozývať ženy vo veku od 50 do 69 rokov na mamografické vyšetrenia. Pravidelné kontroly prsníkov skríningovou mamografiou u žien každé dva roky zachránia život dvom až šiestim ženám z tisícky.

Rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie formy onkologického ochorenia u žien, ročne sa na Slovensku diagnostikuje okolo 3000 prípadov. Ministerka pripomenula, že toto ochorenie sa však môže týkať aj mužov. "Skríningová mamografia, ktorá sa vykonáva žene bez akýchkoľvek príznakov v oblasti prsníkov, dokáže odhaliť malé ložiská aj do niekoľkých milimetrov, napríklad vo veľkosti hrášku, ktoré ešte pravdepodobne metastázy nevytvorili. Na Slovensku v týchto dňoch rozbiehame štátom garantovaný a organizovaný skríning rakoviny prsníka," povedala Kalavská s tým, že ako ministerku ju mrzí, že takýto program na Slovensku nefunguje už dávnejšie.

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a onkológ Stanislav Špánik priblížil, že mamografický skríning zabezpečí bezplatné vyšetrenie prsníkov každé dva roky pre všetky Slovenky od 50. do 69. roku života, a to bezplatne. Každoročne takto bude možné vyšetriť 500.000 žien na preverených mamografických pracoviskách.

Slovenské zdravotné poisťovne začnú ženy v určenom veku pozývať formou náhodného výberu. Podľa slov ministerky sa bude ich počet postupne zvyšovať. Do konca roka by takýchto po celom Slovensku rovnomerne rozložených pracovísk malo byť do 30. Doposiaľ je ich desať, po dve sú v Bratislave a v Trnave. Po jednom pracovisku je v Nitre, Prievidzi, Trenčíne, Poprade, Starej Ľubovni a v Malackách.

Podľa rádiologičky Aleny Kállayovej z Onkologického ústavu sv. Alžbety je spustenie programu mimoriadne práve v tom, že vzniklo niečo, čo je veľkým darom pre slovenské ženy, pre ich rodiny a pre celú spoločnosť. Na procese sa podľa jej slov podieľalo veľa ľudí, ktorí ho pripravovali "s veľkou láskou, s nasadením veľkých síl". Vysvetlila, že mnohí lekári po svojom pracovnom čase začali upravovať pracoviská tak, aby vyhovovali kritériám na skríningové pracovisko.

"Skríningové preverené pracoviská môžu prijať veľký počet žien. Dokážu ich veľmi príjemne, citlivo a láskavo vyšetriť. Na druhej strane vysoko odborne vzdelaný personál vyhodnotí výsledky. Oznámi žene výsledok, ak je negatívny. Ak treba nejaké doliečovanie, tak ju sprevádza celým procesom tak, aby do troch pracovných týždňov poznala konečný záver," povedala rádiologička.

Ženy vyzvala na účasť na skríningu aj predsedníčka občianskeho združenia Amazonky Eva Bacigalová. Pomoc štátu bude podľa jej slov účinná vtedy, keď Slovenky "z lásky k sebe a svojmu zdraviu" využijú možnosť a zúčastnia sa každé dva roky na skríningovej mamografii.

Rovnaký názor má aj výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Rakovina podľa jej názoru bude práve vďaka pravidelným prehliadkam oveľa lepšie liečiteľná a aj vyliečiteľná.