Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Maškrtíme? Tak citlivo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Horúci punč, cukrovinky na sto spôsobov, kyslé pochúťky.. Neraz sa však už pri prvom súste chytíme za ústa!

Bratislava 11. decembra (OTS) - Zuby sú „citlivé“ nielen na kvalitnú hygienu ale aj na sladké, studené či kyslé. „Pacienti často popisujú náhlu a krátku bolesť v prípadoch, ak vdýchnu studený vzduch napríklad pri behaní, pijú horúce nápoje alebo zahryznú do čokolády. Výnimkou nie sú ani kyslé uhorky alebo kapusta. Príčiny citlivosti, ktoré nemusia byť navonok viditeľné, vieme presne a rýchlo odhaliť,“ vysvetľuje MUDr. Alexander Schill zo Schill Dental Clinic.

Zlá hygiena alebo zubný kaz
O dôležitosti pravidelnej a správnej starostlivosti o chrup hovoríme neustále, no pacienti jej význam rovnako dôsledne podceňujú. „Dôsledkom zlej techniky čistenia zubov a používania nevhodných kefiek dochádza napríklad k ústupu ďasien u krčkov zubov a k ich odhaľovaniu. Takto sa napijete kyslého džúsu, podráždi sa odhalený dentín, a to spôsobuje prudkú bolesť. Ak sú príčinou citlivosti zubov práve nedostatky v rámci dentálnej hygieny, naši špecialisti na túto oblasť, okrem odborného ošetrenia aj rovnako profesionálne poradia a prakticky ukážu, ako sa správne doma starať o chrup, akú kefku a iné pomôcky používať, aby sme si sami nespôsobovali problémy,“ radí primár A. Schill, pričom kliniku s jeho menom v názve nájdete ako v Bratislave, tak i v Žiline a v Prahe.

Skrytý nepriateľ
Citlivosť zubov na rôzne vonkajšie podnety môže signalizovať aj vážnejší problém - zubný kaz, ktorý bez RTG ani nevidíme či nadmerné opotrebenie zubov. Nie je nič výnimočné, že v noci škrípeme zubami, dlhodobo a veľa konzumujeme tvrdé potraviny... Nadmerné opotrebenie spôsobí, že na žuvacích plôškach zubov chýba sklovina. „Ak pri zisťovaní príčiny citlivých zubov odhalíme výraznejšie defekty skloviny, prípadne úbytok zuboviny, je možné chýbajúce zubné tkanivo doplniť peknou bielou fotokompozitnou výplňou. Doplní tak zub do pôvodného tvaru a zabráni ako jeho citlivosti, tak ďalšiemu úbytku zubného tkaniva v danom mieste. V prípade väčšieho poškodenia zubov môžeme použiť aj keramické fazety,“ vysvetľuje stomatológ.

Ako fungujú moderné RTG prístroje? Čo všetko odhalia?


Aj „veľká“ nehoda má riešenie
Ak už s chuťou maškrtíme čokoľvek, dávajme si pozor na kôstky, oriešky, tvrdé jabĺčka alebo medovníky. Nepoužívajme svoj chrup namiesto otvárača na fľaše alebo pri lúskaní orechov. „Aj odlomený alebo vypadnutý zub vieme rýchlo nahradiť, pričom naše riešenia sú trvalé, nie provizórne. Od fotokompozitných výplní pri menších nehodách, cez korunku na počkanie, až po implantáty. To všetko aj v čase sviatkov. Podstatné je, aby pacienti návštevu ambulancie neodkladali a nedali tak priestor problémom, ktoré by neskôr mohli nastať,“ dodáva.