Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lieky sa navzájom môžu ovplyvňovať

Ilustračné foto Foto: TASR

Lekára treba o užívaní iných liekov informovať.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Mnohí slovenskí pacienti užívajú naraz lieky predpísané od rôznych lekárov, pričom viacerí lekárov neinformujú o užívaných liekov, napríklad preto, že zabudnú. Podľa zdravotnej poisťovne Dôvera každý tretí poistenec nepovie lekárovi o liekoch, ktoré aktuálne užíva, čo môže viesť aj k zdravotným ťažkostiam spojeným s užívaním viacerých druhov liekov.

"Ak pacient užíva viac druhov liekov, tieto sa môžu navzájom ovplyvňovať," upozornila revízna farmaceutka Elena Škriečková. Vysvetlila, že v takomto prípade môže dôjsť k zmene účinku lieku, ktorý sa napríklad zoslabí či zosilní. Následné dopady môžu aj nemusia byť vážne. Najčastejšie podľa jej slov dochádza ku kontraindikáciám v prípade kardioliekov, liekov na kostrovo-svalový a nervový systém.

Priblížila, že riziko interakcií stúpa s počtom užívaných liekov, najviac ohrození sú preto chronicky chorí pacienti, ktorí zvyčajne užívajú viacero liekov. Škriečková preto zdôraznila, že lekára treba o užívaných liekoch vždy informovať. Nie všetky interakcie sú však nebezpečné, asi v pätine prípadov môžu pacientovi aj prospieť.

Prieskum medzi poistencami Dôvery odhalil, že niekedy sa stane aj prípad, keď jednému pacientovi predpísali lekári za pol roka 72 liekov. Dôvera za celý rok zaznamenala medzi poistencami milión liekových interakcií, pričom vo vyše 17.000 prípadoch došlo ku kontraindikácii, čo mohlo pacientom spôsobiť problémy.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že väčšina poistencov by chcela dostávať upozornenia na možné liekové interakcie. Dôvera preto spúšťa pre svojich klientov novú službu Bezpečné lieky. Lekári sa vďaka nej dozvedia, aké lieky ich pacient užíva, ako aj to, či sa navzájom neovplyvňujú. Informáciu môže prostredníctvom elektronickej pobočky získať aj poistenec, ktorý dostane aj odporúčanie, ako ďalej postupovať, ak vznikne problém. Databáza nezahŕňa voľnopredajné lieky.