Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárske fakulty nesúhlasia s rozhodnutím o výbere prednostov kliník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Upozornili, že neboli akceptované ich pripomienky k bodovému hodnoteniu spôsobilosti uchádzačov na výkon funkcie prednostov kliník.

Bratislava 6. februára (TASR) - Dekani lekárskych fakúlt kritizujú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré zmenilo od februára hodnotenie spôsobilosti uchádzačov na výkon funkcie prednostov kliník. Zároveň žiadajú šéfku rezortu Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD), aby prehodnotila svoje rozhodnutie. Ministerstvo tvrdí, že požiadavky dekanov by viedli k tomu, že by sa prednostovia nedali odvolať.

Dekani spolu s novým rektorom Univerzity Komenského v Bratislave Marekom Števčekom tvrdia, že implementácia zriaďovacej listiny do praxe môže na dlhé roky vážne narušiť činnosť kliník lekárskych fakúlt a univerzitných nemocníc nielen v oblasti pedagogickej, výskumnej a vývojovej činnosti, ale aj samotnú zdravotnú starostlivosť v univerzitných nemocniciach.

Upozornili, že neboli akceptované ich pripomienky k bodovému hodnoteniu spôsobilosti uchádzačov na výkon funkcie prednostov kliník. "Predložené hodnotenie zjavne nerešpektuje skutočnosť, že najvhodnejším garantom úrovne zdravotnej starostlivosti, teda najväčším prínosom pre pacientov, je vedenie kliniky lekárom s najvýznamnejšou vedecko-výskumnou a publikačnou činnosťou v oblasti diagnostiky a liečby podľa zamerania kliniky," uvádza sa v otvorenom liste. V takomto režime podľa nich funguje drvivá väčšina univerzitných kliník významných svetových univerzít.

Za nedostatok považujú aj spôsob nominácie siedmeho člena sedemčlennej komisie pre výberové konanie na funkciu prednostu kliniky. "Súhlasili sme s návrhom, aby ním bol hlavný odborník MZ SR, a v prípade jeho konfliktu záujmov, krajský odborník v príslušnom medicínskom odbore, prípadne člen výboru príslušnej odbornej spoločnosti. Zásadne však nesúhlasíme s rozhodnutím, aby v prípade nedohody štatutára univerzitných nemocníc a dekana lekárskej fakulty do piatich dní, bol siedmym členom výberovej komisie "písomne poverený zástupca MZ SR", a to bez ohľadu na názor lekárskej fakulty," uvádza sa v otvorenom liste.

Písomne povereného zástupcu MZ SR podľa nich nemožno považovať za neutrálnu osobu. "Lekárske fakulty by sa tak dostali do situácie, keď by im iný subjekt určoval, kto bude ich vedúcim zamestnancom a to v prípade takej dôležitej funkcie, akou prednosta kliniky bezpochyby je," dodáva sa v liste s tým, že trvajú na spôsobe výberu siedmeho člena komisie podľa zásad uvedených v zriaďovacej listine z roku 2017.

Ministerstvo zdravotníctva reaguje, že zriaďovacia listina nemocníc platná od 1. februára vznikla po opakovaných stretnutiach ministerky zdravotníctva Kalavskej so zástupcami akademickej obce, na ktorých sa snažili nájsť kompromisné riešenie prijateľné pre obe strany. "Je oveľa ústretovejšia voči akademickej obci a sú v nej zakomponované jej pripomienky a podnety," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. "Dovoľuje riaditeľom nemocníc efektívne kontrolovať a manažovať chod kliník, za ktoré sú zodpovední," doplnila Eliášová. Poukazála na to, že zriaďovateľom fakultných a univerzitných nemocníc je ministerstvo zdravotníctva a nie ministerstvo školstva či lekárske fakulty, preto manažment nemocníc musí mať efektívny nástroj na ich riadenie.

"Pre mňa sú neakceptovateľné tak politické nominácie, ako aj nominácie založené na rodinných väzbách, preto som sa rozhodla pre revíziu danej zriaďovacej listiny, ktorá je výrazným ústupkom voči akademickej obci a doteraz platnej zriaďovacej listine," povedala ministerka Kalavská.

Podľa MZ SR chce akademická obec otvoreným listom dosiahnuť, že prednostovia kliník, ktorí nezvládajú svoju funkciu, by boli neodvolateľní.

Akademická obec podľa rezortu nemôže očakávať, že všetky jej požiadavky budú zahrnuté bez toho, aby zohľadňovali súčasne platnú legislatívu, keďže za chod a kvalitu zdravotnej starostlivosti zodpovedá ministerstvo zdravotníctva. "Mnohé z požiadaviek akademickej obce boli nad rámec platnej legislatívy," informovala Zuzana Eliášová.