Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach má nové CT pracovisko

Na snímke vstup do nového CT pracoviska, ktoré otvorili vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach 1. augusta 2018. Foto: TASR - František Iván

Prístroj je v skúšobnej prevádzke od pondelka (30.8.) a zatiaľ tu vyšetrili 17 pacientov.

Košice 1. augusta (TASR) – Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), a. s., v Košiciach otvoril nové CT pracovisko, samotný CT prístroj stál 1,375 milióna eur. Ako počas slávnostného otvorenia za prítomnosti ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) povedal v stredu generálny riaditeľ VÚSCH František Sabol, medzi výhody pre pacientov patrí napríklad vyššia kvalita zobrazenia, presnejšia diagnostika, malá radiačná záťaž, kratšie vyšetrenie, menšie množstvo kontrastnej látky a vyšetrenia sa môžu podrobiť aj detskí pacienti. Podľa jeho slov je takýto CT prístroj na Slovensku jedinečný.

„Je to prvé oddelenie v rámci novej budovy, ktorá je skolaudovaná. Je to najkvalitnejší prístroj, v okolitých krajinách sa kupujú oveľa drahšie, máme vynikajúcu cenu, za ktorú sme ho kúpili z vlastných zdrojov,“ povedal Sabol s tým, že odporúčaná cena prístroja bola 1,685 milióna eur.



Ako dodal, prístroj je v skúšobnej prevádzke od pondelka (30.8.) a zatiaľ vyšetrili 17 pacientov. „Záujem je veľký, už máme asi 300 pacientov na čakacích listoch. Všetko závisí, tak ako v ostatných nemocniciach, od zdravotných poisťovní. To, čo bude zazmluvnené, bude určite spravené,“ pripomenul s tým, že viac ukážu budúcotýždňové rokovania. Podľa jeho slov má prísľub zazmluvnenia, keďže ide o jedinečný prístroj. Na novootvorenom CT pracovisku aktuálne pracuje desať ľudí.

Ministerka Kalavská je podľa vlastných slov hrdá, že tu pribudol najmodernejší prístroj v celosvetovom meradle. „Je tu veľmi kvalitný personál a veľmi kvalitné prístrojové vybavenie,“ uviedla.

V priestoroch novej budovy VÚSCH má na prelome roka pribudnúť napríklad aj hybridná sála, kardiologická klinika či angiológia. VÚSCH plánuje stavať aj tretiu budovu.