Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Každý poistenec má v zdravotnej poisťovni účet, môže požiadať o výpis

Výpis obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila.

Bratislava 9. januára (TASR) - Každý poistenec má podľa zákona právo požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca. "O výpis z účtu poistenca je možné požiadať písomne. V zmysle platnej legislatívy je poplatok za vydanie písomného výpisu z účtu poistenca 0,66 eura," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková. Na získanie výpisu možno využiť aj elektronické služby poisťovní.

Výpis obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila. "Obsahuje výšku úhrady lekárovi a údaje o poskytnutých zdravotných výkonoch, liekoch, dietetických potravinách a zdravotníckych pomôckach alebo údaje o predpísanom poistnom a podobne," priblížila Gašparíková.

Poistenci môžu kontrolou svojich výpisov zabrániť napríklad tomu, aby na nich poskytovatelia zdravotnej starostlivosti písali fiktívne výkony. Ak poistenec zistí nezrovnalosti, môže sa obrátiť na poisťovňu. Revízni lekári na základe takéhoto podnetu môžu urobiť kontrolu u poskytovateľa. Ak sa potvrdí, že išlo o neoprávnene vykázanú zdravotnú starostlivosť, následne sa finančné prostriedky vymáhajú od poskytovateľa. V prípade závažných porušení sa poisťovňa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Na základe nezrovnalostí v osobnom účte poistenca eviduje najväčšia zdravotná poisťovňa napríklad prípady, keď si poistenci vo svojom osobnom účte našli, že boli na preventívnej prehliadke, na ktorej v skutočnosti neboli. "Riešili sme aj prípad lekára, ktorý neoprávnene predpisoval zdravotnícke pomôcky pacientom, ktorí v skutočnosti túto zdravotnícku pomôcku nevyužili, čím spôsobil zdravotnej poisťovni škodu vo výške 56 tisíc eur," doplnila Gašparíková.