Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

HPV vírus ohrozuje ženy aj mužov- chrániť sa môžete očkovaním

Foto:

Infekcia HPV (Human Papiloma Virus) patrí v dnešnej dobe k najčastejšej sexuálne prenosnej infekcii. Ide o vysoko nákazlivý vírus, preto sa ním počas svojho života infikuje 50 − 80 % žien aj mužov.

Bratislava 5. decembra (OTS) - Vďaka imunitnému systému však u väčšiny z nich infekcia spontánne ustúpi v priebehu niekoľkých mesiacov až 2 rokov. Pokiaľ sa tak nestane, môže HPV infekcia spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo kondylómov (genitálnych bradavíc) u mužov. Na rakovinu krčka maternice každoročne u nás ochorie až 600 žien a okolo 200 na toto ochorenie zomiera. V 99% prípadoch je príčinou ochorenia pretrvávajúca HPV infekcia.

„Najúčinnejšou ochranou pred infekciou HPV je v prvom rade prevencia, a to pravidelná účasť na preventívnej gynekologickej prehliadke. Cytologické vyšetrenie steru z krčka môže infekciu odhaliť už v začiatočnom štádiu. Ďalšou mimoriadne účinnou formou prevencie proti tejto infekcii je očkovanie. Union zdravotná poisťovňa prispieva na očkovanie proti HPV infekcii nad rámec zákona, a to až do výšky 50%,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne. V rámci svojho benefitu poskytuje poisťovňa dievčatám vo veku 13 - 15 rokov 50%-ný príspevok na vakcínu SILGARD alebo CERVARIX, chlapcom vo veku 13-15 rokov 50%-ný príspevok na vakcínu SILGARD a 50 %-ný príspevok aj na vakcínu GARDASIL 9 pre dievčatá aj chlapcov vo veku 13 – 15 rokov.

Cieľom očkovania je zabrániť HPV infekcii, ktorá môže byť príčinou vzniku ochorenia. Tento typ vakcín /profylaktické/ nedokáže zabrániť rozvoju ochorenia u osôb už infikovaných, preto sa očkovanie odporúča vo veku, kedy sa aktívny sexuálny život nepredpokladá, takže infikovanie HPV vírusom nie je možné. Zároveň imunitný systém v tomto veku vyprodukuje po aplikácii vakcín najvyššie hladiny protilátok, ktoré budú u očkovaných osôb pretrvávať mnoho rokov a chrániť ich pred HPV infekciou.

Union zdravotná poisťovňa patrí dlhodobo k lídrom v ponuke benefitov pre poistencov na našom trhu a aj preto prispieva aj na rôzne ďalšie nepovinné očkovania rovnako až do výšky 50%. Ide napríklad o očkovania proti chrípke, pneumokokom, ovčím kiahňam, hepatitíde typu A, hepatitíde A+B, meningokokom, či kliešťovej encefalitíde.

Union zdravotná poisťovňa navyše od 1. januára 2019 vráti doplatky za lieky a dietetické potraviny pre deti do 17 rokov (vrátane), a to v neobmedzenej výške.