Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

HYGIENICI VARUJÚ: Horská studnička nie je zárukou kvalitnej vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Konzumácia nekvalitnej vody môže spôsobiť viacero zdravotných komplikácií. Časté sú črevné virózy, vylúčené však nie sú ani brušný týfus, bakteriálna dyzentéria, cholera či žltačka typu A.

Bratislava 22. marca (TASR) - Voda z horských studničiek nemusí byť vždy kvalitná. Ak ide o neoverený pitný zdroj, treba spozornieť. Piť z takéhoto prameňa Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR neodporúča.

Hygienici odporúčajú používať vodu, ktorá je viditeľne označená za pitnú. "Jej kvalita je totiž overené laboratórnym rozborom," uvádza ÚVZ SR pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody. Horské studničky prioritne neslúžia na zásobovanie ľudí. V rámci Svetového dňa však obce, štátne lesy či hygienici kontrolujú kvalitu studničiek pri turistických chodníkoch.

Konzumácia nekvalitnej vody môže spôsobiť viacero zdravotných komplikácií. Časté sú črevné virózy, vylúčené však nie sú ani brušný týfus, bakteriálna dyzentéria, cholera či žltačka typu A.

Nekvalitná voda býva často aj vo vlastných studniach. "Často sú v nich zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov," uvádza ÚVZ SR. Vo vyšších koncentráciách a dlhodobom príjme môžu spôsobiť poruchy trávenia či karcinogénne ochorenia. "Veľmi nebezpečné s možnými smrteľnými následkami je požitie pitnej vody s vysokým obsahom dusičnanov a dusitanov u detí do jedného roka," upozorňuje úrad.

Kvalitu vody zo studní si možno dať hygienikmi skontrolovať celoročne. Ceny rozborov pitnej vody si určujú jednotlivé laboratóriá. Pokyny k odberu vzoriek pri odbere vody je potrebné si vopred dohodnúť v laboratóriu, ktoré ju bude vyšetrovať. Pri príležitosti Svetového dňa vody sú však takéto rozbory bezplatné.

"Pitná voda vo verených vodovodoch je však na Slovensku kvalitná," informuje ÚVZ SR. Na takúto vodu ani nemusí byť potrebné používať filtre.