Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Spojitosť liekov na chudnutie so samovražednými sklonmi nezistili

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Podnetom na previerku týchto liekov sa vlani v júli stali neoficiálne správy o tom, že pacienti, ktoré ich užívajú, majú vyššie riziko spáchania samovraždy alebo sebapoškodzovania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 13. apríla (TASR) - Výsledky preskúmania vedeného Európskou liekovou agentúrou (EMA) nepreukázali žiadnu spojitosť medzi užívaním populárnych liekov na cukrovku a chudnutie a vyšším rizikom samovražedných a sebapoškodzujúcich sklonov. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Predmetom vyšetrovania boli lieky známe ako GLP-1 receptory. Sú to napríklad liečivá Ozempic a Wegovy, v ktorých sa nachádza účinná látka semaglutid, či v injekčnom roztoku Saxenda, v ktorom je účinná látka liraglutid.

Podnetom na previerku týchto liekov sa vlani v júli stali neoficiálne správy o tom, že pacienti, ktoré ich užívajú, majú vyššie riziko spáchania samovraždy alebo sebapoškodzovania.

Podobne ako EMA, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v januári uviedol, že predbežné vyšetrovanie nepreukázalo žiaden dôkaz o takejto spojitosti. FDA však dodal, že nemôže vylúčiť, že "malé riziko môže existovať".

EMA do svojej previerky nezahrnula tirzepatid, účinnú látku používanú v liekoch ako Mounjaro a Zepbound spoločnosti Eli Lilly.

AP upozornila aj na americkou vládou financovanú štúdiu, ktorá zistila, že užívateľa semaglutidu, respektíve liekov Ozempic a Wegovy, mali dokonca nižšie riziko samovražedných úvah ako tí, ktorí užívali staršie lieky na liečbu cukrovky a obezity.

EMA aj FDA budú podľa svojich vyhlásení naďalej pozorne sledovať hlásenia o samovražedných sklonoch alebo konaní užívateľov týchto liekov.