Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Drucker si chce k téme doplnkových hodín sadnúť s poslancami z výboru

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nom. Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Doplnkové ordinačné hodiny môžu lekári podľa parlamentnom schváleného zákona zavádzať od mája 2018.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa zhodlo s premiérom Robertom Ficom na hrubom politickom zneužívaní témy doplnkových ordinačných hodín opozíciou. Ako konkrétne by sa ich fungovanie malo vyriešiť, však zatiaľ nehovorí. Rezort opakovane odmietol, že by išlo o zavádzanie poplatkov v zdravotníctve.

Po tom, čo premiér Fico hovoril o ich možnom zrušení, rezort avizuje, že tému bude riešiť s poslancami parlamentného zdravotníckeho výboru. "V spolupráci s výborom pre zdravotníctvo pripraví do účinnosti tohto zákona takú právnu úpravu, ktorá znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Doplnkové ordinačné hodiny môžu lekári podľa parlamentnom schváleného zákona zavádzať od mája 2018. Národná rada SR schválila spomínanú zmenu len tento týždeň. Fico tvrdí, že opozícia o tejto téme klame, keď hovorí o zavádzaní poplatkov. Nemá silu to vysvetľovať, aj preto uvažuje o ich zrušení.

Doplnkové ordinačné hodiny by mali byť od mája pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Zákon ešte musí podpísať prezident SR.

Možnosť zavedenia doplnkových ordinačných hodín dostali poslanci do návrhu zákona cez pozmeňovací návrh. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.